Veřejný prostor: Kašny a fontány

25. leden 2012

Pavel Dvořák už řadu let mapuje jeden z výrazných prvků pražského veřejného prostoru – kašny a fontány. Na svých webových stránkách má dnes už přes 600 úlovků. Proč se rozhodl věnovat svůj volný čas fontánám a k čemu jsou jeho webovky dobré pro nás ostatní?

Webová stránka prazskekasny.net vznikla před sedmi lety vlastně náhodou. Pavel začal obcházet pražské fontány a kašny, začal je mapovat, fotit a dohledávat k nim dostupné informace. Ty hledal v archivech, po knihovnách a velkou pomocí mu byla knížka Pražské kašny od Antonína Ederera. Asi nejvíc fontán vznikalo v Praze v 70. a 80. letech. Každá státní stavba tehdy totiž musela dát část svého rozpočtu na tzv. estetickou výzdobu – na sídlištích tak vznikalo nejen mnoho soch a plastik, ale i četná pítka, kašny a fontánky.

Mnoho výtvarně cenných fontán je proto dnes nefunkčních nebo v havarijním stavu a vůle k jejich znovuzprovoznění jako by chyběla. I když jak připomíná Pavel Dvořák, existují i světlé výjimky jako například fontána s kovovou plastikou na sídlišti Novodvorská.

02256773.jpeg

Zatímco v době normalizace vzniklo nejen v Praze, ale i v dalších městech bezpočet výtvarně zdařilých i méně povedených fontán a kašen, dnes se jejich výstavbě z finančních důvodů tolik nevede. Na webu prazskekasny.net najdete i příběhy a fotky dnes už zmizelých fontán, na které se už zapomnělo.

Pokud byste o nějaké zajímavé kašně, která na webu Pavla Dvořáka zatím chybí, věděli, neváhejte ho kontaktovat přes jeho stránky. Stejně tak můžete učinit i v případě, kdy byste chtěli napomoci záchraně nějaké kašny ze svého okolí. A nemusí se jednat jen o Prahu. Pavel Dvořák totiž chce v budoucnu své stránky rozšířit i o další města.

Spustit audio