Vězení jako šance zbavit se závislosti

11. listopad 2009

Za mikrofony ve studiu Radia Wave v rámci pořadu Klystýr tentokrát usedly Jana Ženíšková z občanského sdružení Laxus a Olga Škvařilová ze sdružení Podané ruce. Obě tato sdružení se věnují široké škále aktivit, mimo jiné také práci s drogově závislými klienty, kteří jsou ve výkonu trestu nebo ve vazbě.

Ač by se to mohlo zdát nepravděpodobné, pobyt ve vězení může některým drogově závislým pomoci. Dostanou se do nového prostředí, zpřetrhají vazby se svými závislými přáteli a kamarády a leckdy jim tak pobyt ve vězení může dokonce zachránit život. Klíčové tedy je připravit tyto lidi na následný život na svobodě tak, aby po svém propuštění opět nezapadli do starých kolejí. Součástí této přípravy na výstup je i nutnost sundat řadě klientů růžové brýle, jejichž optikou mají tendenci své další fungování po propuštění vnímat.

Dle statistik, které si sdružení vedou je po propuštění dále kontaktuje zhruba okolo poloviny klientů. Někteří z nich se sice do vězení po určité době opět vrací, opakovaný pobyt ve vězení ale paradoxně může těmto lidem pomoci se ze závislosti nakonec přece jen dostat. A velký podíl na této skutečnosti mají právě obě zmiňovaná sdružení.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio