Vilém Žák: Borneo

24. duben 2011

Vilém Žák je fotograf, ekologický konzultant a cestovatel. Casablanca, cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave, s ním přináší rozhovor o Borneu.

Vilém Žák si měsíční cestou po malajské části Bornea splnil několik snů najednou. Má už za sebou řadu jiných výprav (např. po Africe), tentokrát se soustředil na národní parky, faunu a flóru, která je na Borneu jedinečná, ale také ohrožená. V Casablance jsme tentokrát mluvili o orangutanech, cestování lodí, Mt. Kinabalu, o tom, jak se vlastně fotografují jedovatí hadi, skrytí v hustém houští, ale také o dědictví kanibalismu a neblahém vlivu evropského zavedení biopaliv na bornejské pralesy.
Fotogalerie sleduje témata probíraná v rozhovoru – podívejte se na ni.

K tomu všemu jsme zahráli etnickou hudbu z Bornea, Sumatry a JV Asie vůbec. O indonéské části ostrova, mangrovových pralesech a ekologických rizikách jsme v Casablance mluvili už dřív se Stanislavem Lhotou.

Najděte si Casablanku na Facebooku!


Zobrazit místo Borneo na větší mapě
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.