Vinyly jsou cool. Dva memy s obaly hudebních alb

11. květen 2020
Fenomem

Přiznejme si, že vinyly jsou cool. Vždycky byly a vždycky budou. Vědí to samozřejmě i tvůrci memů, kteří je poslední dobou hodně využívají. Tentokrát si ve Fenomemu představíme dva virály, v nichž obaly vinylových desek hrají důležitou roli. V jednom budeme dávat obaly desek do rukou Billu Clintonovi a v druhém covery desek rekonstruujeme v realitě na TikToku.

Vinyly jsou aktuálně součástí výzvy Bill Clinton Swag. Ta se točí kolem fotografie (ve skutečnosti fotomontáže ze satirického webu Onion), na níž sedí americký prezident Bill Clinton obklopený čtyřmi vinylovými deskami. Na uších má sluchátka a tváří se... no blaženě. Skoro až buddhovsky. Na konci dubna jistý Thomas Millar vyrobil webovou stránku, na níž můžete do Clintonovy sbírky přidat své oblíbené desky, vygenerovat obrázek a sdílet ho na sociálních sítích. No a pak ještě nominovat čtyři další kamarády, kteří se musí také pochlubit se svým výběrem. Je to řetězová výzva, která patří k těm jednodušším. Komu by ale nestačila, může zkusit tu další.

O něco sofistikovanější a náročnější je tiktoková výzva s hashtagem albumlookalike – v hrubém překladu: vypadající jako album. Teenageři tady před kamerou svého mobilu v krátké videosekvenci rekonstruují obaly slavných desek, ale jen s věcmi, které mají k dispozici doma v karanténě, takové je pravidlo. Třeba si můžete vzít na hlavu stínítko lampy a vypadat jako Cardi B na obalu singlu Money. Často tuto transformaci v cover desky provází nějaký příběh – třeba zmíněnou přeměnu v Cardi B ironická poznámka: „Co ode mě kluci vlastně chtějí.“ Výzva na TikToku má i svůj vlastní soundtrack – obvykle do ní hraje písnička Trap Sax Beat od producenta Nishe.

Výzva albumlookalike je variací na oblíbenou vlnu ze začátku koronavirové krize, v níž se lidé po celém světě doma situovali do podoby slavných portrétů z historie výtvarného umění. K vytvoření vlastní verze obrazu ale museli také použít věci, které našli doma. Tehdy fotografie nadšenců, kteří chtěli vypadat jako dáma s hranostajem nebo Frida Kahlo, sdílely i slavné galerie nadšené ze znovunalezené lásky lidí k umění. Z nějakého důvodu ve spoustě těch rekonstruovaných obrazů figurovaly toaletní papíry a dezinfekční prostředky.

Vinyly v memech nejsou žádná novinka – v minulých letech internetem proběhla třeba výzva, v níž lidé používali obaly vinylů a vkládali je do momentek ze svého každodenního života tak, aby tam dokonale zapadly. Nejčastěji samozřejmě šlo o portréty. Ještě o něco důmyslnější byla série Behind the Scenes, kde jistý koumák ukazoval, jak by obrázek z obalu desky mohl pokračovat. V jedné koláži leží na rameně Adele, v další chce Jimu Morrisonovi oholit podpaží. Další vtipná série vymazala ze jména slavných desek jedno písmeno a pak náležitě upravila obal – na Dark Side of the Moo pochodují krávy a The Fugees natočili desku The Core, na jejímž obalu jsou okousané jádřince jablek.

Láska k hudbě spojuje a covery oblíbených alb jsou něčím na způsob symbolu všeho, co je na hudbě cool. Když se k tomu přidá nuda při karanténě, můžou z toho vzniknout nezapomenutelné virály.

Poslechněte si aktuální vydání Fenomemu a zjistíte, kde se vzala populární instagramová výzva s Billem Clintonem, proč teenageři na TikToku vyrábí vlastní verze coverů slavných desek a jak s touto výzvou souvisí mánie předělávek obrazů s pomocí věcí, které najdeme doma v karanténě.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.