Vitajte! Streamujte exkluzivně novou desku Ventolina na Radiu Wave

13. září 2017

Producent a zpěvák David Doubek aka Ventolin už stihl představit svoji novou desku Vitajte! živě ve studiu Radia Wave a reakce na sociálních sítích potvrdily, že jde o jednu z nejočekávanějších českých nahrávek celého roku. Nové album, kterému předcházel klipový singl Disco Science, si teď můžete celé pustit prostřednictvím exkluzivního streamu.

„Je divné, že v současné době takto banální a konvenční oslovení působí skoro provokativně. Jako bychom měli pocit, že vítat je nepatřičné. Jako by nebylo kam vítat. Zleva zprava nás všichni straší, společnost je vyděšená z interakcí se sociálními sítěmi, internet, kterému jsme tak věřili, se proměnil na černou stoku špehování a fašistické propagandy. Chci proti tomu protestovat, takže vitajte, navzdory všemu.“ Takhle vysvětluje název svojí desky jeden z nejpopulárnějších českých elektronických producentů a mistr živých vystoupení Ventolin, který albem Vitajte! po pěti letech navazuje na úspěšný debut Totem.

Ventolin o nové desce: Textování písní bolelo, ale instrumentální verze mi nestačily

Ventolin

David Doubek aka Ventolin vydává 15. září na labelu Bumbum Satori nové album Vitajte, od dlouhohrajícího debutu Totem uběhlo pět let. Jak moc je pro něj vydání desky důležité a v čem vidí největší rozdíl mezi oběma nahrávkami? I o proměnách jeho hardwarové sestavy byla řeč v rozhovoru po živém hraní tří skladeb z nového alba.

Materiál na nové album sbíral Ventolin průběžně několik let a trochu překvapivě při skládání začínal od textů. Ty jsou napůl české a napůl anglické a podle jeho vlastních slov vycházel z intuitivních témat, která se postupně vynořovala. Na albu tak nechybí osobní songy jako Výlet nebo Život na venkově nebo písně, do kterých se promítá současný společenský, kulturní a politický kontext (Lost Track, Great Again).

Na desce, která vychází u labelu Bumbum Satori, se podílel Prokop Holoubek z Midi Lidi nebo bubeník Michal Janík z kapely Ghost of You. „Ten trochu netypicky hraje úsporné disko a krautrockové rytmy,“ popisuje Ventolin. Natáčelo se u Ventolina doma na analogové nástroje, masteroval Ondřej Ježek ve studiu Jámor. Křest proběhne 4. října v pražském klubu MeetFactory a 5. října v brněnském Kabinetu Múz. Hosty Ventolinova turné jsou Johuš Matuš, Midi Lidi, Francois Svalis, Tomino a Myslivec, Fiordmoss a dné.

Poslechněte si exkluzivně celou desku Vitajte!

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.