Vlastní byt v Praze? Máte-li příjem sto třicet tisíc měsíčně. Jaká jsou čísla z trhu s bydlením?

15. březen 2023

Bydlení je drahé. V Praze je ještě dražší. Co s tím? Jak se pohybovat po trhu s byty a nájmy radí analytik Milan Roček.

Cenové rozdíly mezi Prahou a ostatními městy jsou v České republice velké. Co tedy jít bydlet mimo Prahu? „Prstenec hezkých menších měst kolem Prahy vytváří alternativní příležitost než bydlet přímo v Praze,“ myslí si Milan Roček. A pokud chce člověk bydlet v Praze, jaké má možnosti? Jaké jsou nevýhody paneláku? Kdy si vzít hypotéku? A kde hledat nájem?

O tom všem jsme mluvili s Milanem Ročkem, který sbírá data o cenách různých variant bydlení a analyzuje je ve své společnosti Dataligence a v projektu Cenová mapa Vysvětloval jejich logiku, i jak má člověk v tomhle drahém světě přežít.

 „Žijeme v etapě historie, ve které nelze jít a postavit za málo peněz svoje obydlí,“ říká Milan Roček. Ale i tak je potřeba najít cestu, jak pokud možno spokojeně bydlet. Jak? „Univerzální rada neexistuje,“ ujišťuje odborník. Rozhodně ale doporučuje přemýšlet, nebát se a s rozumem kalkulovat. Snad vám k tomu pomůže i tento díl Bourání.

Další data o bydlení najdete na výstavě Domy a byty v Centru architektury a městského plánování.

Nebát se a kalkulovat. O cenách bydlení s Milanem Ročkem ze společnosti Dataligence.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.