Vrah je ledovec. Liberatura o Pohybech ledu, výpravné literární hříčce, s tajuplným autorem

30. květen 2019
Liberatura

A. Gravensteen. Tak si říká poslední host Liberatury, který přišel představit svůj debut Pohyby ledu. Ten se chvíli tváří jako detektivka, ale nakonec čtenáře přesune až do Grónska a tam ho nechá bloudit mezi hranicemi žánrů.

„Koupil jsem si kdysi knihu ve slevě. Jmenovala se Jak se stát kultovním spisovatelem,“ říká na úvod náš neznámý host a vysvětluje, že literární slávu prý člověku přinesou tři kroky: „Něco napište, ideálně něco, čemu nebude nikdo moc rozumět. To myslím, že se docela povedlo. Druhý bod byl: vydejte to v obskurním nakladatelství – to už se úplně nepovedlo, protože Paseka není obskurní. Třetí bod byl: umřete. Alternativní varianta byla: hrajte to na tajemství. Tak to hraju na tajemství.“

Jsme rádi, že jsme Gravensteena zastihli ještě naživu. A že nám prozradil alespoň své oblíbené autory: Kafka, Borges, Calvino, Ajvaz. Jestli je máte rádi, Pohyby ledu by vás neměly minout.

Jak strastiplná cesta vedla k literárnímu debutu, který pochválil i přísný Petr A. Bílek? A kde se vzal pseudonym A. Gravensteen? Poslechněte si Liberaturu o Pohybech ledu, ať víte, jakou knihou se zchladit v létě!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.