Vršovice zachránily starý sokolský biograf, je z něj chrám kultury a sousedské centrum Vzlet

9. září 2021

Vzletný modernistický název, dům i původní účel po sto letech oživuje triumvirát kulturních organizací – divadlo Vosto5, barokní orchestr Collegium 1704 a Kino Pilotů. Nejznámější pražský Art District na Praze 7 má svůj pravobřežní ekvivalent v síti galerií a divadel na Žižkově – poslední dobou se ale čím dál hlasitěji ozývá zpěv múz i z Vršovic. Ke kulturní a nightlife páteři v Krymské a okolí se připojuje nové multifunkční kulturní zařízení Vzlet.

„Vzhledem k zakládajícím organizacím je dané základní programové schéma, to je divadlo, hudba, digitální média, ale i výtvarné umění a vzdělávání,“ uvádí novináře do kompletně zrekonstruované budovy z roku 1921 ředitel Vzletu Petr Prokop.

Srdcem Vzletu je prostorný sál s památkově chráněným promítacím plátnem, kde sokolové před sto lety sbírali peníze na vybudování venkovního sportoviště. Budova od té doby pomalu upadala až do roku 2019, kdy městská část Praha 10 vybrala v soutěži nové nájemce.

„V malém foyer bude prostor především pro děti, od října tu budeme každý víkend uvádět pohádky a zároveň z toho má být komunikační platforma pro setkávání a přednášky,“ provází mě po interiérech Vzletu Sára Pospíšilová, která má na starosti PR a marketing. Z jejích slov je cítit, že Vzlet má uvádět nejen špičkovou kulturu, ale i vytvořit zázemí pro budování sousedských vazeb v rezidenčních Vršovicích.

Vršovice zachránily starý sokolský biograf, je z něj chrám kultury a sousedské centrum Vzlet

Vzlet má, co se týká náplně, slušný rozptyl. Collegium 1704 tu bude hrát a nahrávat klasickou instrumentální a vokální hudbu, Vosto5 bude hrát divadlo, Kino Pilotů chce prostor využít k filmovým událostem a přednáškám na společenská a vědecká témata, kurátorka Denisa Václavová se stará o výtvarnou scénu Vzletu a kreativní skupina Brainz Studios vytvořila v podkroví sál pro virtuální realitu Brejlando.

Co všechno se bude ve vršovickém Vzletu dít? Jaká je vize kulturního centra pro 21. století očima ředitele Vzletu? Jak se daly dohromady tři zakládající kulturní subjekty Vzletu? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka