Výletní tip Pavla Sladkého: Podívejte se do míst, o kterých napsali vaši oblíbení básníci

19. červenec 2019
Tip

V rubrice Tip každý pátek přinášíme doporučení na víkendový výlet nejen po Česku. Tento týden připravil výletní tip pro Radio Wave moderátor cestovatelského pořadu Casablanca Pavel Sladký, který občas přijde s netradičním doporučením, jak cestovat. Tentokrát byste podle něj mohli putovat s básníkem. Když si vezmete svého oblíbeného autora na místo, které je s ním spojené, zpestří to váš výlet.

Sladký doporučuje například Karla Hynka Máchu a Kokořínsko, okolo Máchova jezera či Bezdězu. Může to být i Jan Zahradníček v jižní části Vysočiny, Josef Váchal a Šumava – zvláště jeho linoryty nebo až blouznivé psaní v Šumavě umírající a romantické. To je sama o sobě veliká kniha, ale pokud si ji budete číst předtím, než vyrazíte, může vás to ve spojení s tímto místem hodně silně oslovit a může to cestě přidat další rozměr – vizuální, příběhový, poetický či nějaký osobní. To ale platí nejen o Váchalovi.

Poslechněte si celý Výletní tip Pavla Sladkého a dozvíte se, jakého dalšího básníka doporučuje.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.