Vyměnil jsem nástroje, ale je to stále stejný Lazer Viking, říká hudebník Kuba Kaifosz

30. červen 2022

Po šesti letech se hudebník Kuba Kaifosz alias Lazer Viking vrátil do proskleného studia, aby odehrál novou Radio Wave Studio Session. Představil během ní tři skladby z připravované desky Tunnel Vision, která vyjde letos na podzim a nabízí odklon k syntezátorům. „Zastávám názor, že vývoj je nutný. Je nutný k tomu, aby se člověk dál a lépe vyjadřoval v tom, co dělá. Nerad se zastavuju na místě a asi je to z mé diskografie jasné,” říká o novém zvuku Kaifosz.

Výměna nástrojů by mohla otevřít debatu nad novým názvem projektu. „Na začátku jsem nad tím uvažoval. Pak mi došlo, že je to zbytečné. Sice jsem vznesl úžasný název, ale budu si asi muset vymyslet nějakou další kapelu, abych ho mohl použít. Přijde mi, že deska, kterou jsem udělal, je čirý Lazer Viking. Sice jsem změnil, na co hraju, ale obsahově to má pořád stejnou výpovědní hodnotu,“ vysvětluje hudebník.

Čtěte také

Vydání nové desky zatím předznamenávají dva video singly Yr Body a Bored in Jeans. První zmíněný režírovala Jay Walker a hlavní roli si v něm zahráli Kuba Kaifosz a jeho maminka. „Její výkon v klipu je dokonalý. Divím se, že v tuhle chvíli ještě nemá rozjetou hereckou kariéru. Další easter egg klipu je, že všechno umění v něm, od sochy přes obrazy, vytvořil můj táta. Je to celé velmi rodinné. Vytáhl jsem all star tým,“ uzavírá.

Kam si můžete zajít poslechnout nový zvuk Lazer Vikinga naživo? A jaká byla jeho první spolupráce s producentem Tomášem Havlenem? Poslechněte si celý rozhovor i tři skladby z nové desky.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.