The Walkmen aneb Jak to po letech zklidnit

2. září 2010

Lisabon musí být neuvěřitelně inspirativní místo: kolik popkulturních asociací se k němu jenom váže! Nejnovějším příspěvkem k oslavám největšího města Portugalska je titul aktuální desky americké indie formace The Walkmen.

Na albu Lisboa sází newyorsko-filadelfský kvintet na obnaženější sound a prostší skladatelský přístup. Kapele dvojitý pobyt v portugalském hlavním městě prospěl: krásy lisabonské topografie a architektury se promítly do elegické atmosféry desky, která působí podstatně zklidněnějším dojmem než tomu bývalo u Walkmen dříve.

Rocková kolekce, vystavěná s důrazem na přímočarost, nezapře další - možná už méně očekávatelné inspirace - klasickou hudbou (valčík Torch Song) nebo neworleanským jazzem (první singl-trumpeťácká balada Stranded). Pryč jsou noise-rockové a garážové výboje raných alb i temné podtóny předchozí desky You & Me. To ale neznamená, že by se The Walkmen propadli do nudné selankovitosti. Přestože se tu do cválajících kytar zpívá o prospěšnosti venkovského vzduchu a písně se zdají být zasvěceny výletům do přírody a dosud nepoznaných krajin, nejde tu o naivní entuziasmus. Prosluněná, při vší jednoduchosti delikátně hymnická nahrávka, má v sobě dostatek drobných háčků a nepřepjaté radosti, aby dokázala na ploše pětačtyřiceti minut udržet naši pozornost.

02132516.jpeg

The Walkmen momentálně dělají muziku velmi nenápadnou, ovšem nikoli nudnou: není v ní třeba cokoli luštit, hledat příběh či rafinovaný koncept. V důsledku stojí jejich tvorba v takové opozici proti nové konformitě technologií napájené hudby, až jde skoro o radikální gesto.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.