WavetroniQ pod nadvládou temného techna

1. červen 2012

První červnový WavetroniQ bude po většinu času ztěžka tepat temnými techno rytmy.

První červnový WavetroniQ bude po většinu času ztěžka tepat temnými techno rytmy. Rubrika 3in1 totiž představí dlouhohrající prvotinu Crossed Paths producenta Shifted, která vyšla na přelomu března a dubna u labelu Mote-Evolver, který založil a spravuje nikdo menší než Luke Slater. V jedenácti skladbách převážně oscilujících mezi pochmurnými dub a industrial odnožemi klubového techna nicméně Guy Brewer dokazuje, že mu nejsou cizí ani více poslechové, atmosféričtější polohy s vlivy droneu a dark ambientu.

Crossed Paths ovšem nebude jediným letošním dlouhohrajícím debutem, který mezi pondělní devátou a desátou večerní ve WavetroniQu zazní. Rovněž na přelomu března a dubna totiž vyšla také LP prvotina Inner State italského dub techno producenta Claudia PRC (label Prologue) a společný dlouhohrající debut Geotope (vydavatelství Time To Express) dvojice Peter Van Hoesen a Yves De Mey pod hlavičkou projektu Sendai. Ten si co do míry předestřené temnoty s předešlými dvěma zmíněnými alby v ničem nezadá, stylově je ale výrazně abstraktnější a experimentálnější a zvukově nejednou připomene zejména releasy vycházející v posledních letech u labelu Raster-Noton, který bude mít mimochodem v prvním červnovém WavetroniQu rovněž své místo. A to díky novému dvanáctipalci Dazed projektu Senking Jense Massela, který se v katalogu dnes už legendárního německého vydavatelství objevil v polovině května.

Playlist:
Sendai – EP2010-4 [Geotope] /Time To Express, 2012/
Morphosis – Postatomicpoetry [The TEPCO Report] /Morphine Records, 2012/
Martin Schulte – Ritual [Treasure] /Lantern, 2011/
The Traveller – A100 [A100] /Ostgut Ton, 2012/
Claudio PRC – Commutate [Inner State] /Prologue, 2012/

Rubrika 3in1:
Shifted – Crossed Paths /Mote-Evolver, 2012/
Out Of Tune
Coax
Colours Of The Fall

Senking – The Dance Hall Walk [Dazed] /Raster-Noton, 2012/
Untold – Motion The Dance [Change In A Dynamic Environment EP 1] /Hemlock Recordings, 2012/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.