WWW: Neuróza v živém provedení

30. prosinec 2011

Česká hip hopová kapela WWW má, podobně jako třeba PSH, kultovní status. Pomáhali na svět české podobě hip hopu na počátku devadesátých let, utvářeli třeba i graffiti nebo breakdanceovou scénu.

Když jejich sláva kulminovala, stále intenzivněji koncertovali a vydávali svoje skladby na kompilacích nezávislých labelů, přišel v roce 1998 nečekaný rozpad. Členové skupiny se rozhodli věnovat se jiným formám umění, a kapela tak upadla téměř do zapomnění.

O to překvapivější pak bylo, když v roce 2006 u tehdy nově vzniklého a dnes zásadního labelu Bigg Boss vydali svoje první album pojmenované Neurobeat. Už při prvních tónech nadšeně přijaté desky muselo být každému jasné, že odklon od zmíněných PSH snad ani nemůže být větší. Kapela se vrátila na výsluní v o poznání alternativnějším hávu a v kontextu české hudby stvořila desku, která naprosto zásadním způsobem vybočovala z průměru. Rozsekané beaty připomínaly spíš některé pokusy z ranku experimentální elektroniky, rapování Ondřeje Anděry pak evokovalo spíše schizofrenické literární čtení než standardní hip hopový projev.

02520286.jpeg

Na debutovou desku pak o tři roky později navázalo pokračování v podobě alba Tanec Sekyr, které za prvotinou v kvalitě rozhodně nezaostávalo. Klíčovým projevem pro WWW nicméně zůstává živé vystupování, při kterém se může naplno projevit pochroumaná, ale dost nakažlivá energie kapely. Právě tuhle polohu se skupina rozhodla zdokumentovat na ploše dvou disků, které v prosinci vyšly pod hlavičkou WWW Live!

Album sice dobře plní roli dokumentu živého vystupování kapely, ale vzhledem k tomu, že WWW akcentují vizuální složku svých koncertů, bylo by možná zajímavější vydat DVD. I v tomhle formátu má ale živá deska svoje opodstatnění a svým způsobem zastupuje obě zmíněné studiové nahrávky. Na albu jsou totiž zastoupeny opravdu všechny zásadní tracky skupiny a pokud člověk nemá detailně proposlouchaný Neurobeat a Tanec Sekyr, může s klidným svědomím sáhnout právě po nahrávce WWW Live!

02309703.jpeg

Ondřej Anděra alias Sifon byl 3. 1. 2012 hostem Pavla Sladkého v Odpolední session. Mluvil o nově vydaném živáku, nahraném v Rock Café, o přípravě nové desky (která by měla vyjít do léta), o koncertu na narozeninách Radia Wave, o audiovizuálních performancích typu SPAM, filmové a scénické hudbě pro hrané filmy i dokumenty.

Fanoušci budou mít možnost WWW vidět naživo 14. ledna v MeetFactory, kde vystoupí na narozeninách Radia Wave společně s kapelou Fiordmoss a elektronickými projekty Machinedrum a Hudson Mohawke.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio