Xenofobní blacklisty a hacking po česku: Jak se bránit?

11. leden 2016

V souvislosti s hackerskými útoky na premiéra Sobotku se v těchto dnech v médiích mluví o webu White Media. Stránce, která se otevřeně hlásí k rasismu, xenofobii a netoleranci. Ačkoliv v jejích veřejně přístupných seznamech v kategoriích imigranti, xenofilové, hnusáci a úchylové a neomarxisté figuruje řada novinářů z veřejnoprávních médií, mainstreamová média tomu téměř nevěnují pozornost.

Rozhodli jsme se zjistit, jak je možné, že takové nenávistné seznamy bez problémů fungují, o co jim jde, jestli jsou jejich aktivity právně postižitelné a jak se proti nim dá bránit. Spojili jsme se s profesorem Miroslavem Marešem, politologem, který se zaměřuje na terorismus a extremismus. Zeptali jsme se mimo jiné na srovnání úrovně White Media s analogickými weby v zahraničí: „V mezinárodním srovnání je na tom cynicky řečeno ‚poměrně dobře‘. Kombinuje totiž několik věcí, které dělají ty jiné zahraniční weby odděleně. Vyrábí relativně sledovaná propagandistická videa, vytváří takzvané černé listiny, seznamy lidí a věnuje se i hackingu.“ Jak často kyberšikana překračuje hranice internetu a kdy ji začne řešit policie? Poslechněte si víc.

Čtěte také

O osobní zkušenosti s hacknutým e-mailem a facebookovým profilem a o tom, co obnáší být uvedený v seznamech White Media, jsme mluvili s novinářkou Sašou Uhlovou. Saša se v online „seznamu nepřátel“ objevila už před pěti lety a před dvěma roky zažila útok na svůj facebookový účet a e-mail. Kyberšikana v jejím případě obnášela i výhrůžky, které naznačovaly fyzickou likvidaci zastřelením. „Ještě než napadli můj účet, napadli ještě jiné lidi. Z jejich profilů mi pak psali do diskuse. Šlo jen o náznaky, nebylo to přímo ‚zastřelíme tě‘, ale třeba že jejich odpověď je devět milimetrů.“ Podobně jako řada dalších lidí, kteří si ze svého zařazení na blacklist White Media dělají spíš legraci, Saša na policii nešla. „Když jsem zjistila, že jiní to byli hlásit a policie jim řekla, že s tím nemůže nic dělat, tak jsem se na to vykašlala. Teď jsem se dozvěděla, že v některých případech s tím snad něco dělat budou, ale tehdy jsem měla pocit, že to k ničemu není.“ Poslechněte si víc.

Zavolali jsme také do Národního centra kybernetické bezpečnosti a zeptali se, jak se bránit hacknutí e-mailové pošty nebo celého počítače. Poslechněte si, jak se proti hackerským útokům zabezpečit, několik tipů shrnul tiskový mluvčí Národního centra kybernetické bezpečnosti Radek Holý: „Je důležité vědět, kde se přihlašujete na své účty. Pokud je to nějaká volně přístupná wifi někde v restauraci, hotelu nebo ve veřejných institucích, doporučuje se následně z bezpečného připojení změnit své heslo. Pokud ale na svém domácím počítači nemáte bezpečné nastavení, tak vám ani tohle nepomůže. Správné nastavení vám může zařídit odborník, nebo se můžete podívat na weby, jako třeba www.jaknainternet.cz.“ S Radkem Holým natáčela Hanka Biriczová.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.