Youtuber Kovy: Teenagery zajímají i vážná témata, jejich pozornost udržíte humorem

6. září 2016

Osmnáctiletý youtuber Kovy je čerstvý student Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v oboru marketing a PR. Před třemi lety začal točit videa pod přezdívkou Gameball.cz, a to hlavně v žánru let’s play. Mnoha lidem se s jeho jménem vybaví Halina Pawlowská, z jejíž tvorby dlouhou dobu vycházel a předabovával její pořad. Teď už nějakou dobu tvoří pod přezdívkou Kovy a každý týden přichází s jedním tematickým videem převážně satirického charakteru.

Máš dva kanály na YouTube – Gameball.cz a Kovy – oba mají okolo tří set tisíc fanoušků, proč jsi svoji tvorbu rozdělil?
Na Gameball.cz nejsem vůbec vidět, ale používal jsem jen svůj hlas. Dlouho jsem uvažoval o tom, jestli není lepší dávat novou tvorbu na starý kanál, ale potom jsem si řekl, proč to nezkusit od nuly. Založil jsem tedy nový s tím, že začnu dělat vlogy, tematická videa a skeče, samé zábavné věci, a stoupnu si sám před kameru. Oznámil jsem to na Gameball.cz fanouškům, chytlo se to a teď je Kovy už můj hlavní.

Každý týden přicházíš s tematickým videem. Věnuješ se v nich například módě, politice nebo neetickému chování Ládi Hrušky v reklamě. Jak si je vybíráš a máš pro ně už vytvořenou nějakou strukturu, které se držíš?
Na tematická videa už strukturu vybudovanou mám – začnu mluvit o nějakém problému a do toho vkládám scénky nebo vystříhávám videa z internetu. Občas je to něco úplně náhodného, nedávno jsem třeba převedl tweety do reality, kdyby je říkali důchodci. Čas od času se mi ale stane, že objevím téma, u kterého si řeknu, že možná můžu mít nějaký vliv, takže toho většinou využiju.

Poslední video spojené s osobou Michala Haška připomínalo britského moderátora Johna Olivera. Sleduješ jeho show Last Week Tonight with John Oliver?
John Oliver je velká inspirace, myslím, že nejsem jediný, kdo k němu vzhlíží. Nedávno pohrozil Václav Moravec, že by chtěl přijít s nějakým podobným formátem, což nevím, jak by fungovalo. Každopádně si myslím, že tohle je jedna z nejzajímavějších forem prezentace názorů. Tím, že svoji řeč prokládá humorem, si udržuje pozornost publika, i když mluví o sebesmutnějším nebo sebenudnějším tématu.

Je tedy humor to správné lákadlo pro mladé české diváky, aby je zajímala i „nudná“ témata jako politika?
Věřím, že to tak funguje. Třeba nedávno jsem mluvil o nebankovních půjčkách. Říkal jsem, že toto je téma, které je podceňované, ani na školách se nemluví moc o finanční gramotnosti. Zkusil jsem to tedy nakousnout. Myslím, že lidem se to líbilo, ale asi nejlepší pocit mám, když jim zároveň můžu něco předat.

Z jakých pořadů ještě bereš inspiraci?
Sleduju nějaké zahraniční youtubery a americké talk show moderátory. Nejraději mám asi Conana O’Briena, který se umí nejvíc odvázat, nebo Stephena Colberta, který se zase nebojí vyjádřit svůj názor.

03699233.jpeg

Spolupracoval bys někdy s televizí?
S internetovou televizí ano a u té klasické je to složitější. Měl bych strach z dramaturgů, kteří by mi říkali, co můžu a nesmím říkat. Nechtěl bych přijít o tu svobodu, kterou mám na internetu.

Sleduješ televizní pořad na Primě s youtubery?
Vím, o co jde, a pravděpodobně si to svoje fanoušky najde, ale pro mě je to nekoukatelné. Mám raději, když v televizi vystupují profesionálové.

Ty sám jsi s vlogy, což je asi nejtypičtější formát YouTube, začal až nedávno při cestě po Spojených státech. Proč?
Neměl jsem do té doby co nabídnout. Nemyslím si, že by lidi bavilo koukat se, jak chodím po pokojíčku a chystám se do školy. Do USA jsme jeli čtyři youtubeři, lidi nás už docela znají a měli jsme zajímavý obsah z cestování.

Jsi asi jediný mladý český youtube tvůrce, v jehož videu se objevily tištěné noviny. Opravdu jsou pro tvoji generaci už vlastně takový atavismus?
Objevily se tam asi na šest vteřin. Sám bych se k nim nedostal, kdyby je nekupovali moji rodiče. Občas čtu tištěné časopisy jako Respekt, Reflex nebo Forbes, ale spíš si vybírám články, které mě zaujmou na sociálních sítích. Právě o kauze Ládi Hrušky jsem se dozvěděl z těch novin a čerpal jsem z nich i informace, abych měl obhajitelný zdroj, na kterém postavím video. Každopádně vždycky nakonec vidíte můj subjektivní pohled. Nechci, aby měli lidé stejný názor jak já, ale spíš si přeju nastartovat diskuzi.

V komentářích pod tvými videi se občas možná trochu neprávem objevuje termín „politický agitátor“…
Objevilo se to, tuším, pod videem Politika. Přitom v něm neberu ohled na pravici nebo na levici, dělám si srandu ze všech. Stejně mi lidi budou psát, že jsem tendenční. Samozřejmě, že v tom jsou moje subjektivní názory, ale mám pocit, že tohle video nebylo extrémně zaujaté. Když vidím, že někdo popírá holokaust, tak to není o mém názoru, tam není žádné ALE. V tu chvíli je nutné říct, tohle je přes čáru, a zatnout těmto lidem tipec.

Poslechněte si celý rozhovor v pořadu Kompot.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.