Yuko Křehnáčová: Japonsko (a Česko pohledem Japonce)

14. říjen 2012

Hostem cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave byla Yuko Křehnáčová. Už její jméno napovídá – řeč šla o Japonsku a Česku a o vzájemných vztazích obou kultur.

Yuko studovala v Japonsku (čínštinu), USA, Švýcarsku a ČR. S českým loutkovým představením pro děti odletěla do Japonska přesně v den, kdy zemi zasáhlo zemětřesení, které poškodilo Fukušimu. Poslechněte si vysílání o Nagoyi, japonském vztahu k mrtvým, českých překvapeních pro Japonce a Boženě Němcové a Karlu Jaromíru Erbenovi v japonském kontextu.

O čem mluví Češi v Praze s Japonkou, o které si myslí, že je Vietnamka? Co by Yuko Křehnáčová doporučila vidět v Nagoyi? Co jsou pro Japonce první dojmy z české kultury všedního dne? Je samurajská ctnost a kodex součástí dnešního moderního Japonska? Jsou věci, které Japoncům připadají na evropském chování nevhodné? V čem jsou si Češi a Japonci nejbližší? Po čem se Japonci v Česku opravdu stýská? Dozvíte se v záznamu živého vysílání.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.