Z Kanady do Patagonie. A do Evropy lodí. Tomáš Mähring a Pavlína Zlevská vyprávějí o svojí velké cestě

20. červen 2018

Tomáš Mähring a Pavlína Zlevská milujou jídlo a rafting. A cestování. Na svojí velké cestě strávili nejprve rok v Kanadě a pak se přesunuli do Jižní Ameriky. Objeli Patagonii kolem dokola a do Evropy se vrátili zaoceánskou lodí.

„V Kanadě nás lákala divočina a volnost. Byl to bezvadný nápad vyzkoušet si život na úplně druhé straně světa, bez rodiny, kamarádů a hlavně s místními. Ani Čechy jsme ve Whistleru, kde jsme bydleli, tolik nevyhledávali. Dáváme přednost horám před večírky,“ říkají společně. Za neoblíbenější místa v Kanadě také uvádějí ta, kde našli klid a byli sami s přírodou. Tomáš v létě pracoval jako raftový instruktor a v zimě na stavbách. Pavlína uklízela. „Část ušetřených peněz jsme ale museli vrážet do auta, které jsme si tam pořídili, ale na další cestu jsme si přece jen vydělali.“

Asado v Argentině. Nejdřív jsme kupovali půl kila masa, pak už kilo

Se zastávkou na 3 týdny na Kubě, mimochodem krátce po jednom z hurikánů a těsně před smrtí Fidela Castra, se přesunuli do Argentiny. Pár měsíců zkoušeli pracovat na raftové základně, ale po zkušenosti s místním „maňana stylem“ organizace práce se pak raději vydali cestovat a objeli Patagonii kolem dokola. „V Argentině jsme jedli hovězí po kilech, protože jsme se ho naučili dělat tím jejich asado stylem – v celku a dlouho –, což pak člověka vystřelí do gastronebe. Nejdřív jsme si pro dva lidi kupovali půl kila masa, pak už kilo,“ říkají Tomáš a Pavlína, která si mimochodem vede vlastní foodblog receptypanicuby.cz.

Naše první probuzení ve Whistleru a zároveň naše první pozorování medvěda u auta vedlejšího spáče

Zaoceánská loď nás znovu civilizovala

„Vrátit se jinak než letecky nám přišlo celkem stylové,“ říká Tomáš Mähring. Letenka vyšla skoro stejně draho jako plavba lodí. „Místo sedmi hodin jsme pluli tři týdny. Stavěli jsme v Rio de Janeiru, Buenos Aires a na Kanárských ostrovech. Tolik městské turistiky jsme snad nikdy dřív nezažili. Po půlroce ve stanu jsme se na lodi znova naučili spát v posteli, denně mýt a jíst příborem,“ směje se dvojice. Tomáš Mähring a Pavlína Zlevská společně vytvářejí také komunitně tvořený portál s tipy na spací místa pro kempování na divoko a na volně přístupné horké prameny www.WildCamping.TIPs.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.