Z mrkvového betonu mosty asi nebudou, říká projektant nové lávky z Holešovic do Karlína Petr Tej

1. září 2021

Architekt Petr Tej projektuje hlavně mosty a lávky. Nová pražská lávka HolKa z Holešovic do Karlína podle jeho projektu se právě začíná stavět. Bude z ultravysokopevnostního betonu a bude u ní socha.

Lávka HolKa pro pěší a cyklisty povede z Karlína přímo před Holešovickou tržnici. Široká má být čtyři metry. Bude to stačit? A bude lávka zároveň také sjezdovka, jak navrhoval jeden post na sociálních sítích? Probrali jsme fungování nové stavby z mnoha stran, což se ostatně dělo už na internetu po zveřejnění projektu. Neštve architekta, že se všichni vyjadřují k jeho práci?

Materiál lávky je UHPC, tedy ultravysokopevnostní beton – Tej ho použil i na většinu ostatních mostů a lávek, které projektoval. Mluvili jsme o tomto novém materiálu i o starém dobrém šedém betonu.

Při jeho výrobě se celosvětově vyprodukuje víc CO2 než v letecké dopravě. Co s tím a může ho něco nahradit? A co betony se zvláštními přísadami, jako jsou konopná vlákna nebo mrkev? Podle architekta tohle zřejmě nebude cesta k ekologii. „Mosty se z nich asi stavět nebudou,“ říká.

Architekt Petr Tej ukazuje, kde bude stát nová pražská lávka HOL-KA

Mluvili jsme nejen o nových, ale i starých mostech. Petr Tej pracuje v Kloknerově ústavu ČVUT, kde se prováděly analýzy pražských mostů. Jak je na tom Libeňský most? A zůstane stát železniční most pod Vyšehradem, nebo bude zbořen a nahrazen novým?

Tej navrhl také most v Lužci nad Vltavou a v Příboře (spolu s Markem Blankem a Janem Mourkem) nebo lávku přes Dřetovický potok (spolu s Ondřejem Císlerem). Bourání jsme společně natáčeli na ostrově Štvanice  přímo tam, kudy povede snad už na konci příštího roku nová lávka. Zatím tam však jezdí jenom lodě a při rozhovoru nás málem spláchla vlna z parníku Odra. I to uslyšíte v rozhovoru.

Poslechněte si nové Bourání o lávkách, mostech, betonu i o tom, proč do projektů občané mohou mluvit.

Vizualizace lávky HOL-KA. Autoři: Petr Tej, Jan Mourek, Marek Blank
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.