„Zabránit islamistům v ovlivňování lidí moc nemůžeme,“ říká bezpečnostní expert

18. listopad 2015

„Odhaduje se, že až pět tisíc obyvatel Evropy vycestovalo na území kontrolované Islámským státem. Buď aktivně bojovali, nebo se podíleli na jeho činnosti. Přinášejí si zkušenosti nebo výcvik,“ zahajuje odpolední rozhovor docent Oldřich Bureš. A ptá se: „Klíčová otázka je, jak zabránit těmto cestám? Ještě složitější je, jak zabránit tomu, aby Islámský stát nenabízel ideologii nebo inspiraci, která tyto lidi motivuje, aby páchali něco takového. Důležité je pochopit, proč to dělají. Ale na to akademická literatura stále hledá odpověď,“ říká docent Oldřich Bureš, který vystudoval obory politologie a evropská studia. Nyní se zabývá ve svém výzkumu problematikou operací na udržení míru OSN, privatizací bezpečnosti a protiteroristickou politikou EU.

„Francie se vojensky velmi angažuje v Iráku a Sýrii, to většina evropských států nedělá, proto je nasnadě, proč to byla právě Francie, a ne jiný evropský stát,“ vysvětluje motivace teroristů k volbě cílů Oldřich Bureš. V souvislosti s pátečními útoky stoupenců Islámského státu (Daeš) v Paříži se začalo hovořit o válce. Některé české i světové mediální domy se dokonce nebály dát tvrzení, že probíhá válka, na titulní strany svých deníků. Jak se vlastně proměnila podoba válek a konfliktů v postmoderním světě? A probíhá něco takového v Evropě nebo na celém světě? Dozvíte se v našem rozhovoru.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.