Začal Festival m3 / umění v prostoru. Důležité je, aby místo žilo, říká kurátor Pavel Vančát

17. červen 2020

Festival m3 / umění v prostoru nabourává stereotypy, ukazuje nám, jak vnímat město a veřejný prostor, a představuje aktuální umělecká díla zcela přirozeným způsobem. Jací autoři a autorky oživují okolí vršovického sídliště Vlasta? O čtvrtém ročníku přišel na Radio Wave promluvit jeden z letošních kurátorů festivalu Pavel Vančát.

Kurátoři čtvrtého ročníku Festivalu m3 / umění v prostoru Pavel Vančát a Marcel Fišer se vydávají pod zem. Podtitul Vrstvy historie prozrazuje, že kromě kultivace veřejného prostoru tentokrát zjistíme, jak městská krajina, kterou procházíme, vznikala. Pro konání festivalu jsme vybrali sídliště Vlasta, které ovlivnila normalizace a poválečná modernita a celé vzniklo během velmi krátké chvíle. Důležité je, aby místo stále žilo,“ říká Vančát.

Kurátoři dlouhodobě testují, jak kolemjdoucí reagují na objekty, kterými veřejný prostor osazují, a sbírají jejich zpětnou vazbu. Festivalem denně chodí pejskaři a lidé na nákup. Nad tím, co vidí, kroutí hlavou, nebo se naopak usmívají. To v galerii nenajdete.

Celá řada institucí hledá cesty, jak se vrátit k praxi 60. až 80. let a vrátit umění ven, na sídliště, do města jako živého organismu,“ popisuje Vančát. „Nechceme něco jen přivézt a za nějaký čas zase odvézt. Komunikace s lidmi i prostorem je pro nás stěžejní.“

Proč chce festival „nabourávat stereotypy“? A které dílo z chebského nádraží se autorům podařilo pro přehlídku získat? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.