Zachránit a cíleně distribuovat. Žižkovský art re use je přestupní stanicí výtvarného materiálu

6. duben 2022

V New Yorku funguje Materials for the Arts, v Leedsu Centre of Creative Reuse, na pražském Žižkově art re use v gesci ArtMapy, spolku Skutek a Prahy 3. Umělecké instituce sem odvážejí materiál, který zbyde po ukončených výstavách, a studenti, umělci nebo architekti výstav si je zase vyzvedávají, aby pro ně našli nové místo a smysl. Art re use funguje přes půl roku a po obrovské vlně počátečního zájmu hledá cestu k finanční udržitelnosti a profesionalizaci služby.

ArtMapa i Skutek mají obrovské portfolio umělců. Funguje to tak dobře, že když potřebuje někdo něco rozdat v Brně, Hradci Králové nebo Pardubicích, tak nám pošlou fotky, my to dáme na web a ono se to tam rozdá,“ pochvaluje si obrat materiálu spoluzakladatel art re use Jan Vincenec.

Spolek Skutek sdružuje asi šedesát aktivních členů v oblasti výtvarného umění, v jehož kruhu se dlouho využívá facebooková stránka Umělecký materiál za odvoz. K virtuální inzertní ploše teď přibyl fyzický sklad.

V uměleckých institucích se program často mění a materiál v galeriích rychle obměňuje. Problémy mají galeristé nejen s nedostatkem skladových prostor, které si můžou dovolit jen ty největší příspěvkové organizace nebo štědře financované soukromé galerie, ale i s legislativou. Darování je logisticky i legislativně náročnější než „spotřebovanou“ výstavní architekturu vyhodit.

Art re use s tím vším pomáhá a stává se jedním ze specializovaných re-use center na pražské mapě, kde vznikla už Nábytková banka, ateliér Ultravagant organizuje libeňský re-use na textilie a na Vinohradech se budou zase specializovat na domácí potřeby.

Vyzvedávání nepotřebného materiálu v art re use

„Můj sen je ještě jiné fungování art re use. Kromě kulturních institucí by do něj odvážely své přebytky i firmy,“ komentuje ideální vývoj jeden z iniciátorů projektu, kritik a kurátor Jiří Ptáček. Art re use na Žižkově má k dispozici celkem omezené prostory, vše funguje zdarma, a to hlavně proto, že se členové výtvarné scény navzájem znají a vědí, že se materiál nebude zneužívat ke komerčním účelům.

Potenciál celého kreativního průmyslu i s divadelními kulisami nebo filmovou scénografií nejen na území Prahy je obrovský. Pokud by vzniklo velké kreativní re-use centrum, kam by vozily neprodané produkty i firmy, pak by se hromadící materiál mohl stát inspiračním zdrojem pro tvorbu samotných umělců, jak to například ukazují výstavy newyorského uměleckého re-use centra.

Jak vzniklo re-use centrum pro výtvarníky na Žižkově? Jak by se mělo art re use dál rozvíjet? Kdo ho využívá? A jak si rozumí umění a ekologie? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.