Zahraniční hvězdy nosí dobrý český design, říká designérka Markéta Kratochvílová

23. březen 2022

„Díky sociálním sítím a kurátorským platformám mám otevřené dveře do celého světa,“ říká absolventka UMPRUM Markéta Kratochvílová. Její náušnice, prsteny nebo ozdoby nosu a úst nosí třeba Grimes nebo Megan Thee Stallion. Zatímco v autorském šperku se Markéta pouští do experimentů, v oblékání byla dlouhou dobu věrná černé barvě. Poslechněte si, jaká česká návrhářka to změnila a jaký je teď Markétin soukromý šatník.

Markéta nás vítá v jednoduchém černém triku a dlouhatánských kytičkovaných legínách. Probíráme se jejím oblíbeným oblečením, které je vyrovnané na dvou štendrech v ložnici. Vedle věcí od mladých českých návrhářek a návrhářů visí kousky od známých světových značek, ale také originálně přešité sekáčové kousky.

Na focení se Markéta převléká do romantických černých šatů od ukrajinské designérky Yany Chervinsky, se kterou ji pojí dlouholetá spolupráce. „Dělaly jsme spolu pár kolaborací na Fashion Week v Kyjevě a v posledních dnech na ni často myslím,“ vysvětluje autorka originálních šperků. Jak se dozvíte v podcastu, k jejím novým projektům patří recyklace jednoho z drahých kovů nebo nečekaná rodinná spolupráce.

Markéta pochází z Náměšti nad Oslavou, kde dříve fungovalo několik textilek. V podcastu se dozvíte, jak je s tamním módním průmyslem spojená její rodina. K příběhům, které otevřelo oblečení z Markétina šatníku, patří i historka o náročném vyjednávání o špercích Bold s rapperkou Megan Thee Stallion. Poslechněte si Šatníky a dozvíte se víc!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.