„Zaskočilo mě, že to ještě fungovalo.“ Spolužáci.cz končí se začátkem školního roku, po 14 letech

5. duben 2018

Už jen pár měsíců máte na to, abyste si stáhli staré fotky, které jste si uložili na webu Spolužáci.cz. Dřív populární služba totiž symbolicky k prvnímu září skončí. Společnost Seznam.cz se server rozhodla uzavřít kvůli novým povinnostem, které vyplývají z evropské směrnice o ochraně osobních údajů. V anketě se kolemjdoucí shodli, že web nenavštívili už léta.

„Tak to je hodně dávno,“ odpovídá slečna na otázku, kdy se na web naposledy přihlásila. „Nepoužívám to, protože tam nebylo nic zajímavého a nikdo to ani nevyužíval.“ Právě malá návštěvnost je jedním z důvodů, proč se Seznam.cz rozhodl službu uzavřít.

Web používalo na začátku letošního roku přes 20 tisíc lidí denně. Počet nových uživatelů se rok od roku snižoval, píše na oficiálním blogu Aneta Kapuciánová z firmy Seznam. „Služba bude v plné verzi fungovat do 24. května, následně si do 31. srpna budou moct současní uživatelé stáhnout všechny dokumenty a fotografie, nebude však možné zakládat nové skupiny nebo se zaregistrovat jako nový člen. Definitivní ukončení provozu služby je pak naplánováno na 1. září.“

Spolužáci.cz zaniknou taky kvůli GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). To vejde v platnost na konci května letošního roku. „Abychom mohli změny, které z něj vyplývají, implementovat na Spolužácích, museli bychom službu od základů přepsat. Toto řešení se ukázalo jako neefektivní a finančně příliš náročné, proto jsme dospěli k rozhodnutí službu ukončit a úsilí i peníze věnovat do rozvoje jiných služeb,“ uzavírá produktová manažerka služby Veronika Prokopová. 

Chybí ještě dnes někomu Spolužáci.cz? A nebojíte se, že ztratíte kontakt se svými starými známými? Ptali jsme se v ulicích Prahy. Poslechněte si anketu.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.