Zdeněk Sklenář: čínská malba v českém provedení

25. březen 2010

Zdeněk Sklenář se narodil 15. dubna 1910 a zemřel 19. dubna 1986. V Čechách je známý spíše jako ilustrátor a grafik, podepsal se pod Staré řecké báje a pověsti, Zpěvy staré Číny a spoustu dalších knih. Výstava Deset tisíc věcí – deset tisíc let se ale věnuje Sklenářovým obrazům a představuje jeho malířský vývoj.

Sklenář byl okolo svého dvacátého roku inspirován Baudelairem, Apollinairem a jejich bizarní krásou. Věnoval se malbě zpěvaček, tanečnic a dam. Další vývoj jeho tvorby popisuje v rozhovoru synovec výtvarníka, galerista Zdeněk Sklenář ml., poslechněte si ho uvnitř příspěvku.


Po těchto etapách se Zdeněk Sklenář přenesl přes surrealistickou avantgardu, když v 50. letech navštívil Čínu, což zásadně poznamenalo jeho tvorbu i život.
Sklenář oproti jiným výtvarníkům ke konci života nezjednodušoval formu svého výtvarného vyjádření, ale naopak. Obrazy, které tvořil, jsou syntézou stylů a složitých struktur, které vznikaly často velmi dlouhou dobu. Proto jich namaloval za svůj život pouze necelé tři stovky.

02015360.jpeg


Jeho hluboký vztah k čínské kultuře se potvrdil ve chvíli, kdy podle vzoru taoistických mistrů přestal v roce 1980 malovat. Před okruhem svých přátel symbolicky zlomil paletu a odešel do ústraní, kde dalších šest let psal paměti, které k příležitosti výstavy po více než dvaceti letech knižně vyšly.


Kurátorem výstavy je Ivo Binder a autorem koncepce Federico Díaz. Ve dvou patrech galerie je umístěno více než 110 děl představujících vývoj Sklenářovy tvorby včetně animovaného filmu Opičí král, televizního dokumentu o Sklenářově výstavě v Národní galerii Číny v Pekingu a nadrozměrných dvojjazyčných Zpěvů staré Číny s legendárními Sklenářovými ilustracemi. Ty budou i s animací Opičí král reprezentovat Českou republiku na Expu 2010 v Šanghaji.


Vystavené obrazy jsou ale přes svou složitost umístněny na plakátových zvětšeninách výřezů z jednotlivých děl, kterými jsou vytapetovány stěny galerie. Vše kombinované s tmavě zelenou výmalbou. Celá koncepce má evokovat čínskou svatyni. Bohužel je ale natolik složitá, že se v ní samotné obrazy ztrácí a kaligrafická čistota v prostorách U Zvonu zmizela stejně jako taoistický klid a je těžké se na jednotlivá plátna soustředit přes kýčovitý design interiéru.

02015361.jpeg


Výstava Zdeněk Sklenář, Deset tisíc věcí – deset tisíc let, coby pocta císaři, bude přístupná v galerii U Zvonu do 6. června letošního roku.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio