Zlomvaz v ulicích!

22. září 2010

V centru Prahy vypukne čtyřdenní maratón divadla, tance, hudby a výtvarného umění. Jde o festival vysokých uměleckých škol, takže mnozí z vás už určitě tuší, že nejde o nic jiného než o Zlomvaz. Na studentská představení můžete vyrazit ve dnech od 4. do 6. června. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr o festivalu Zlomvaz

Festival vznikl v roce 1994 z iniciativy studentů Katedry produkce na DAMU a původně působil jako dobrá praxe pro uspořádání takové akce. Nyní je uznávanou a kvalitní záležitostí, kterou mají stále v rukou studenti 2. ročníku Katedry produkce. Letos se můžete těšit už na jeho patnáctou variantu. Organizátoři si tentokrát zvolili jako téma rytmus a rozdělili festival do 5 různých sekcí. Kromě hlavního programu se Zlomvaz dere za hranice DAMU. Pouliční akce mají vytvořit atmosféru pařížského Montmartru. Ulice Řetězová bude žít klaunérií, loutkovými pohádkami a pohybovými improvizacemi. Další součástí bude vyvrcholení tzv. projektu Spojka s představením "Cyklostezky studentských duší." Jde o společnou práci studentů tří vysokých uměleckých škol - DAMU, JAMU a VŠMU.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor o festivalu Zlomvaz

Dále se můžete těšit na dva zahraniční hosty. Amsterdamská škola DasArts přiveze tvorbu studentů postgraduálního studia performing arts. Večer s názvem Fresh fruit in Prague zahrnuje 3 performance divadelníků z celé Evropy. Druhým hostem je česko-polská divadelní roadmovie, která je složená ze dvou těsně spjatých představení - Paměť krajiny a Krajina paměti. Ty jsou do programu zahrnuty hned na první den Zlomvazu, tedy na středu 4. června.

00725880.jpeg

Festival Zlomvaz vám letos nabídne také tři zajímavé workshopy. Prvním z nich je beatboxová dílna "Human beatbox workshop" pod vedením Jara Cossigy. Dalším nese název "Africké tance a africké rytmy." Neujal se ho nikdo jiný než zakladatelka skupiny BA-TO-CU tanečnice a choreografka Monika Rebcová. Tančit se bude samozřejmě za doprovodu afrických bubeníků. Třetí dílna je takovou specialitou herců z katedry alternativního a loutkového divadla. Jde o dílnu "Loutková okupace," kde se budou všední předměty měnit v nevšední loutky.

Kromě nejrůznějších studentských představení, performance a dílen, se můžete také příjemně odreagovat večerním Off programem. Zlomvaz dal příležitost také kapelám, ve kterých hrají studenti či absolventi DAMU. Z hudební nabídky tedy uslyšíte třeba skupinu Nightwork, která bude koncertovat na posledním závěrečném mejdanu 7. června v divadle Disk. Hrát se bude na osmi festivalových scénách v Praze.

Více informací najdete na stránkách festivalu.

autor: zuf
Spustit audio