Zvíře jménem Podzim: Naše hudba je pro lidi, které převálcuje podzim

7. říjen 2019

Hudební uskupení Zvíře jménem Podzim měl být původně jen jednorázový projekt Jakuba Königa a jeho přátel. To se však změnilo a nyní vydávají svou druhou desku Září, ze které představili ve studiu nové skladby. Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session i rozhovor.

Jak sám Jakub König v rozhovoru přiznává, nová nahrávka byla překvapením pro všechny, ale vznikla ve výsledku velmi přirozeně: „Dalo se nám do kupy dost písniček, které měly jasně tematicky daný okruh, který spíš patřil ke Zvířeti. Zároveň nám některé, které se nepovedly nahrát na první desku, zbývaly. Napřed jsme si tedy říkali, že zkusíme vytvořit EP, kterým bychom to uzavřeli. Když jsme se do toho ale pustili, tak jsme zjistili, že toho materiálu je tak akorát na desku, která nebude úplně dlouhá, ale bude plnotučná.“

Čtěte také

Na nové nahrávce se však neobjevují jen oni, ale také Terezie Kovalová, Tomáš Neuwerth, Marie Puttnerová, Ondřej Mataj, Ondřej Zátka či Veronika Linhartová. Desku výrazně ovlivnil také slovenský producent Pjoni. „Jsem hodně rád, že to pozvání ke spolupráci přijal. Protože si myslím, že v současnosti tady není nikdo s tak radikálním přístupem k produkci. Zároveň mi přišlo, že bude super, když mu dáme volnou ruku, což jsme v podstatě udělali,“ říká Aid Kid.

„Já tuhle desku vnímám s pocitem lehkosti. Nebyli jsme zatěžkaný nějakými těžkými rozhodnutími: kde co má hrát, nemá hrát. I ten způsob, že jsme chodili k Ondrovi do studia nebo domů, něco jsme nahráli, pak to člověk slyší na té desce, třeba tam slyším pláč svého dítěte. Je to příjemný, že se pracovalo se vším v průběhu několika měsíců,“ dodává Marie Kieslowski. Album je spojeno s vernisáží výstavy obrazů z knihy Zvíře jménem Podzim v kutnohorském GASKu, kde skladby představili poprvé. Na Radiu Wave jsme vám celou desku nabídli v exkluzivní premiéře.

Jak se bude lišit živá podoba hraní od nahrávky? Kde máte šanci slyšet Zvíře jménem Podzim naživo? V čem vnímají rozdíly mezi první a druhou deskou? Poslechněte si tři skladby z desky, které zazněly u nás ve studiu.

autor: Šimon Holý