Zvukové laboratoře No Surrender

20. červen 2011

Všemožné žánrové míchanice už dávno ztratily svůj revoluční potenciál. Po divoké éře mashupů a svobodomyslné nulté dekádě se už dnes nikdo nediví, když kapela míchá dohromady electro, punk a hip hop.

Co se cení, není stylová originalita za každou cenu, ale způsob provedení. Newyorští No Surrender v této disciplíně na své druhé desce Medicine Babies rozhodně nepropadli. Jejich bláznivá fúze výše zmíněných žánrů (a ještě spousty dalších) stojí na pevných nohou autorských nápadů.

Trio Seraphim, Steeples a Gnomad má zajímavou historii. Dali se dohromady v New Yorku už v polovině 90. let a rychle se zařadili mezi stálice místní eklektické scény – předskakovali rapperům Antipop Consortium, shoegaze rockerům Apollo Heights nebo punkovým Stiffed, v nichž začínala zpěvačka Santigold. Jejich styl byl tak neuchopitelný, že se vešli na hiphopový dýchánek i do televizního dokumentu o afro-punku. Debutové album White Power Black Magic vydali v roce 2005, načež kapelu postihla nečekaná událost, kvůli které se měli na šest let vytratit z povědomí posluchačů. Nebylo to nic tragického, jen Eddie Steeples dostal jednu z hlavních rolí v sitcomu My Name is Earl. V roli Krabáka pomáhal Earlovi napravovat karmu čtyři roky a teprve když seriál v roce 2009 skončil, mohli se No Surrender vrátit na pódia a začít připravovat nové album.

02365422.jpeg

Ústřední postavou tria je výstřední rapper/zpěvák Seraphim, jehož hlas bez problémů trčí i nad frenetickými electro beaty i kvičícími syntezátory. Jeho divoký projev chvílemi připomíná Ol' Dirty Bastarda z Wu Tang Clan, v jiném okamžiku je ale pro změnu absolutně koncentrovaný a vážný. O mikrofon se ve dvou skladbách dělí s Costanzou Francavilla, známou ze spolupráce s Trickym. Mimochodem, kromě zpěvu Constanza také desku spoluprodukovala a vlastní label, na kterém vyšla. Několik skladeb dopilovala švédsko-anglická dvojice Radioclit, pro kterou je deska Medicine Babies něco jako labutí píseň – nedávno se totiž rozpadli. Z hostů na sebe ale strhává největší pozornost Tunde Adebimpe z TV On The Radio, který se objevuje v nejlepší skladbě Silver Hall.

02365423.jpeg

Ostatně newyorské art-rockery z časů alba Dear Science připomínají No Surrender asi nejvíce. Na Medicine Babies si také futuristická produkce podává ruku se silnými melodiemi a soulovým feelingem. Jen na ty kytary budete čekat marně. No Surrender paradoxně sluší více pomalejší zasněné skladby Mountain a Carousel z úplného konce alba než trochu jednorozměrné klubové bouráky Godda Get It nebo Give It Up, kde možná trochu moc tlačí na pilu. Medicine Babies míchá zajímavý koktejl futuristického popu, který přes zřejmé žánrové odkazy zní originálně. Můžeme ho brát jako důkaz, že v černém newyorském undergroundu se pořád dějí zajímavé věci.

autor: Karel Veselý
Spustit audio