11 let dubu na Radiu Wave

Dubový High, potažmo Scéna s Jakubem Johánkem odstartovala svou pouť na Radiu Wave 18. ledna 2006. A letos je to už špičatých jedenáct let. Toto sympatické výročí jsme oslavili v úzkém kruhu žánrových přátel. Narozeninové dub session se zúčastnili Red Eye a Yukimura z United Forces of Dub, Dj Teamatique, Petr Míkovec, Steppan a Míra Haramíra. Jediný, kdo se z plánované elitní jednotky musel omluvit, byl Prince Wilibald, s jehož povýšením z Prince na Krále Wilibalda se bude muset počkat na další Dubové okénko. I tak proběhla klasická bláznivá selekce, nekončící sóla na sirénu a nechyběla ani zmatená pokřikování oslavence.

Dvouhodinovou session začal vyběrem ze zlatých hroznů Red Eye, o kterém se v posledních měsících proslýchá, že v čepici na své nekonečné dredy nosí živou holubici. V tlumeném osvětlení vinohradského studia se nám ale bohužel ani po důkladném ohledání nepodařilo tento fakt potvrdit ani vyvrátit.

Z oranžového rohu pak přispěchal se svým minisetem i Míra Haramíra. Tato dubová hlava je už po léta synonymem pro neúnavnou žánrovou podporu. Na Radiu Wave se blýskl klasikou od Burnin Speara, neidentifikovatelným rhythmandbluesovým nátěrem a hutným dubem.

Poté se za kontrolery postavil Dj Teamatique. Známý pražský dubodont, vlastním jménem Jakub „Tuff“ Janda, se po podvečerním vyhraném basketbalovém zápase jal potvrdit pověst prvotřídního hrotiče a po nekompromisním Jump od Dubateers a Rase Neguse bylo jasné, že od té doby se přepíná na všechny čtyři (poznámka autora: stepper).

03784770_5.jpeg

Pak už přišel čas pana profesora, který v první polovině relace čile umravňoval často nefungující techniku. Ze země květinových košilí se do sváteční selekce pustil Petr Míkovec a.k.a. Papa Miky. Patrně především z estetických pohnutek ze své tři centimetry široké hromádky štestí vytáhnul několik hitů od Sandeena. Zpěváka, který proslul svými extra vysokými kozačkami s kožíškem.

Asi nejvíc očekávaný byl set doktora Valenty a.k.a. Dj Steppana. Milovník ostrého, militantního stepperu se k DJingu dostal přes jinou, pro něj velmi charakteristickou disciplínu. Na soundsystémových tancovačkách totiž byl nekorunovaným, ale bez skrupulí uznaným monstrvyhazovačem kolen k bradě. Jeho tanec bohužel tentokrát nebyl tak často k vidění, protože na něm bylo jasně znát hluboké soustředění.

Yukimuru jsme přivítali s heslem „Když už hrál Štěpán, přichází i Štěpánek“. Pavel se jako jediný prezentoval poctivým dubplatem a přesnou, až didaktickou selekcí. Závěr pak v jeho podání patřil dokonce i velkému hitu od Boba Marleyho Iron Lion Zion.

03784766_5.jpeg

V posledních minutách session dokonce pražské dopravní podniky na počest výročního vysílání vypravily slavnostní tramvaj s číslem jedenáct, která několikrát při závěřečném potlesku projela se skřípěním kol kolem našeho proskleného studia. Děkujeme všem, co se této malé oslavy zůčastnili jak ve studiu Radia Wave, tak u digitálních přijímačů, a pokud jste to nestihli, poslechněte si tenhle narozeninový díl ze záznamu.

Playlist:

Mighty Howard – Lion Paw // 1bloodpromo
Dixie Peach – Sound Politics // Jah Tubbys
I-tist and Dub Machinist – Flatron // Control Tower Records
Ghetto Priest – Self Analysis // Not On Label
Iration Steppas – U.T.W. // Iration Steppas Sound System
Stand High Patrol – Dub It / Stand High Records
O.B.F. – Who’s Bad // Dubquake Records
Dubateers – Jump // Dubateers
Tuff Scout – Rise // Tuff Scout
Martin Campbell – Wicked Rule // Log On!
Sis Miky – Book of Life // Imperial Roots Jonah Dan – Meditation // Black Redemption
Bongo Isaac meets Kris Naphtali – Declaration of Iration // Positivevibes Records
Bongo Isaac meets Kris Naphtali – Declaration of Dub // Positivevibes Records
Disciples feat. Mark Iration – Humble Lion – Verse II // Jah Roots Hi-Fi
Dan I – Pope – King Alpha RMX // Imperial Roots Records
Errol Arawak – Creeper’s dub // King Earthquake
Dub Judah – Babylon is a Trap // Dub Jockey
Mikey Jarrett – Babylon // Digital English
Tena Stelin and King Alpha – Yoga – dub 1
Radikal Guru – Build Fire feat Jay Spaker // Moonshine Recordings
Radikal Guru – Zen Dub // Moonshine Recordings
Mr. Zebre – Travelling On The Riddim feat Sensi T // Rootical Attack
Mr. Zebre – Travelling Dub // Rootical Attack
Tozer meets Dixie Peach – Warrior // Rootical Attack
Tozer – Warrior Dub // Rootical Attack
Dub Invaders – Dub Invaders Strike Again feat Shanti D // Jarring Effects
Dub Invaders – Dub Invaders Strike Dub – Natural High Dubs RMX // Jarring Effects
Dubkasm meets Iration Steppas – Destination // Dubkasm Records
Dubkasm meets Iration Steppas – Destination Highrise // Dubkasm Records
Dubkasm meets Iration Steppas – Inner Realm // Dubkasm Records
Dubkasm meets Iration Steppas – No Surrender // Dubkasm Records

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.