83letý Chrudoš Fiala: Cestoval bych ještě víc. Jen mít prachy...

4. srpen 2014

Nejstarší člověk, který kdy vylezl na vrchol Kilimandžára, připravuje s kamarády výlet na Srí Lanku a sní o Antarktidě.

Příbramský rodák Chrudoš Fiala do sametové revoluce mohl cestovat jen po východním bloku. Jezdil na kole a stopoval po té části Evropy, která mu byla dostupná. Slovensko, Maďarsko, Mazurská jezera v Polsku... Po pádu železné opony se mu změnil život. Byl např. v Severní Americe, Mexiku, Skotsku, Tibetu, Singapuru, Asii, Austrálii a v 79 letech vylezl jako nejstarší člověk na Kilimandžáro. Ve výšce 5895 metrů tam překonal svůj vlastní výškový rekord z Himálaje a And.

Sázím Sportku. Chci totiž do Antarktidy

Cestuje na vlastní pěst, tedy bez cestovek. „Nebojím se toho. Ve všech těch zemích, které jsem navštívil, jsem se cítil dobře. Zjistil jsem, že všude žijí dobří lidé, kteří jsou ochotní vám kdykoli pomoct a poradit,“ dodává. Chrudoš Fiala sní o tom, že by se mu podařilo vydělat si na výlet do Antarktidy.

Zdař bůh!

„Každý den ráno, kromě neděle, chodím plavat. A také jezdím na kole, ročně najezdím 3000 až 3500 kilometrů,“ popisuje Chrudoš Fiala svůj recept na vitalitu, i když s úsměvem dodává, že namísto sportu v mládí dost pil a kouřil. Jeho dalším koníčkem je hornický spolek Prokop, kterému starostuje.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.