Academia Film Olomouc

10. duben 2009

Ve dnech 14. - 19. dubna proběhne v Olomouci 44. ročník festivalu vědecko - populárních filmů, jenž patří mezi nejvýznamnější události svého druhu v Evropě a to opět zdarma. Academia film Olomouc - tuto jedinečnou platformu pro setkávání vědy a umění opět pořádá Univerzita Palackého v Olomouci.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI NAŠI POZVÁNKU!

"V letošním roce se do soutěže Academia filmu přihlásilo přes dvě stě snímků z celého světa. Academia film Olomouc svému publiku nabízí filmy a programové bloky, které jsou exkluzivně k vidění pouze zde, v rozsahu a pestrosti, které momentálně nemají v Evropě konkurenci. Věřím, že si letos diváci opět užijí skvělou atmosféru, filmy i doprovodný program," zve na filmový festival AFO 2009 jeho ředitel Petr Bilík.

Stejně jako v minulých letech bude program festivalu rozdělen do několika tradičních bloků. Mimo české a mezinárodní soutěže, v jejichž rámci budou oceněny nejlepší populárně-vědecké audiovizuální počiny loňského roku, se jedná o sekci Pocta, která bude letos věnována Marku Rissimu, jednomu z průkopníků tématu ochrany práv zvířat. Součástí bloku budou jeho nejnovější filmy natočené v Číně, stejně jako starší snímky, jež příbuzná témata uchopují pomocí prostředků hraného filmu. Mark Rissi také osobně uvede výběr zahraničních dokumentárních filmů, které považuje za vlivné příspěvky k debatě o environmentálních tématech.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s programovým vedoucím festivalu AFO - Jakubem Kordou

00900122.jpeg

Stojíme na prahu poznání vesmíru, či je pro nás stále jednou velkou neznámou? Touto otázkou by se dalo charakterizovat jedno z ústředních témat 44. ročníku AFO, které nese zastřešující název Tajemství vesmíru. Záštitu nad sekcí převezme Československý časopis pro fyziku.

Programovým trumfem letošního Academia Film Olomouc pak bude panel s názvem Dr. House - Pravda nebo mýty? O problematice zobrazování aktuálních trendů z oblasti medicíny ve fikčních audiovizuálních pořadech přijede diskutovat prestižní americký novinář, korespondent CNN, držitel ceny Emmy Andrew Holtz, který je mimo jiné autorem knižního bestselleru Dr. House: pravda a mýty o netradičních lékařských metodách v populárním seriálu.

00892327.png

Hlavním východiskem letošního pilotního bloku jsou otázky genderové socializace coby součásti každodenních životů dospělých i dětí a to v rámci sekce Genderrr (jejím cílem je v dlouhodobější perspektivě představovat problematiku emancipačního myšlení a oblasti genderu). Jedná se o procesy "opakového učení se být mužem či ženou", které každý z nás o raného mládí podstupuje, aniž si to často vlastně uvědomuje. Další společenskovědně laděný blok bude nazvaný Sociální experiment - pokusy na lidech a zaměří se na historii a etiku experimentování s lidským jedincem. Výchozím bodem je unikátní Stanfordský vězeňský experiment z roku 1971, při němž byla skupina dobrovolníků umístěna do uměle vytvořeného prostředí v rolích vězňů a dozorců.

Neoddělitelnou součástí každého ročníku Academia film Olomouc je i doprovodný hudební program. O ten se letos postarají klasici české elektronické scény - pražští Ohm Square, držitelé několika cen Akademie populární hudby - indie rockoví Sunshine, písničkář nové generace Niceland a svérázné dívčí hip-hopové duo Čoko Voko.

Akreditace na festival Academia film Olomouc je zcela zdarma! Navíc účastníkům, kteří se akreditují na webových stránkách afo.cz do 31.3.2008 zajistí produkce bezplatné ubytování.
Více o programu najdete na stránkách festivalu!

autor: Press kit
Spustit audio