Aktivní naděje a naplňující spiritualita tváří v tvář krizím současného světa

16. květen 2021

S překladatelkou a tlumočnicí Hanou Bernardovou jsme se v Hergot!u sešli především kvůli knize Aktivní naděje buddhistické ekofilosofky Joanny Macy a lékaře Chrise Johnstonea, kterou v jejím překladu vydalo nakladatelství Alferia.

Kniha se (mimo jiné) věnuje spiritualitě, která člověku tváří v tvář krizím současného světa dává naději a energii do života, ale zároveň není cestou eskapismu nebo sebeklamu. Aktivní naděje naopak není možná bez konfrontace s bolestí, kterou krize přinášejí, a hledání alternativ.

Obálka knihy Aktivní naděje buddhistické ekofilosofky Joanny Macy a lékaře Chrise Johnstonea

Pro Bernardovou kniha Aktivní naděje zdaleka není jen překladatelskou zakázkou. Sama se zajímá o možnosti udržitelného způsobu života, o komunitní soužití, je pro ni důležitá spiritualita spojená s důrazem na úzkou propojenost celého světa – nejen všech lidí, ale i člověka a mimolidského světa.

V čem konkrétně aktivní naděje spočívá? S jakými duchovními představami a praxí je spojena? V jakých tradicích nacházejí inspiraci nejen Joanna Macy a Chris Johnstone, ale také Hana Bernardová? Jak nám může spiritualita pomoci ve vztahu k environmentální krizi? Pusťte si celý pořad!

autoři: Dominik Čejka , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.