Amulety s verši Koránu pokapanými kohoutí krví: Afrika s religionistou Havelkou

24. duben 2023

Ondřej Havelka strávil v Africe několik let a stále se tam vrací. Jeho zájem narůstá s bližším poznáváním místních náboženských praktik, o nichž se toho mnoho nedočtete ani v mezinárodní literatuře. V Hergot!u mluvil o známých a méně známých afrických náboženstvích.

Statistiky ukazují, že v Africe převládá křesťanství a islám. Podle Havelky je však žitá realita mnohem složitější a zajímavější. Africká náboženství mají dlouhou tradici, v jejímž rámci dochází také ke skládání různých náboženských a kulturních prvků v jeden nový celek.

Čtěte také

Religionista tuto tzv. synkretickou praxi v Hergot!u ilustruje na svých zkušenostech z cest Afrikou. Například Mali je zemí, kde jsou oficiálně převážná většina muslimové. „Ono to tak skutečně i je. Chodí se do mešity, islám je tam velmi živý a niterný,“ vysvětluje Havelka. Jakmile ale s místními navázal bližší kontakt, všiml si, že na krku nosí zvláštní amulety.

Malijci amulety používají k ochraně před nadpřirozenými silami. Získávají je od znalce vodunu (zdejšího tradičního náboženství), který do nich umisťuje vypsaný úryvek z Koránu pokapaný kohoutí krví. Taková praxe je však převládajícím výkladům islámu cizí.

S jakými dalšími zkušenostmi přišel Havelka do Hergot!u? Co je chrislam? A co je Black Axe? Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka