Anatomie filmových vzestupů a pádů. Vypouštíme toxický hadí plyn z Varů

7. červenec 2023

Ústřední otázkou letošních Karlových Varů bylo: Už jsi se dnes zálohoval? Každý z čelistní crew ke svému bodu obnovy přistoupil po svém. Aleš nahrával svou duši na langoše, Tomáš ji rozpouštěl v pivu a Vít vmíchával do kávy.

Dilema, která pochutina nejlépe pojme osobnost moderátora, nakonec vyřešil náhodný posluchač, který obdaroval celý tým cuketami. Prý začíná jejich sezóna. Tento dar potěšil zejména Šárku. Důvody netřeba rozmazávat.

Vysílání od termálních pramenů se neslo v duchu obvyklého průletu soutěžními i nesoutěžními výběry. Došlo na zklamání, která se letos opět podezřele prolínala s českými filmy. Za očekáváním zaostal nadějný topolovský Citlivý člověk, který v Tomášovi příliš citlivosti nezažehl. Bod obnovy, který mnozí pokládají za renesanci českých žánrovek, je spíš hezká kolekce brutalistních wallpaperů oblepená vachrlatým scénářem a dutými postavami. A Hadí plyn (nebo ochablé Srdce temnoty na Dunaji) vysloveně otrávil vzduch svou bezradnou enigmatičností.

Haló, tady Čelisti, živě z Varů

O poznání kladnější přijetí měl Úsvit Matěje Chlupáčka, který navzdory roztěkanosti alespoň funguje jako netypická historická žánrovka s promyšleným estetickým klíčem. Kvalita hlavní soutěže, v níž baťovský thriller soutěží, je letos obecně dobrá – slova, po jejichž vyřčení z úst Čelistí zamrzlo několik pramenů.

Vrcholy ročníku? Citlivý gruzínský Kos v ostružiní, opilecky dojemný návrat Aki Kaurismäkiho v Karaoke Blues, drtivé quebecké sociální drama Pracovní síla nebo naléhavá mongolská kontemplace na téma alternativních topiv v jurtách Kéž bych mohl hibernovat, film, jehož suverenita strčí do kapsy vše od Ulánbátaru na západ. A nejvíc lásky si odnesl turecký maestro Nuri Bilge Ceylan, jehož románový opus Unavená naděje je absolutním vrcholem.

Závěr patřil canneskému vítězi Anatomie pádu, který sliboval zdrcující charakterové a soudní drama. Film bezchybně napsaný, natočený i zahraný, ale taky trochu chladný – na tom panovala mezi společenstvem cukety shoda.

Je Aki Kaurismäki finský Zdeněk Troška? Je Kamil Fila opravdu citlivý člověk? Je víc unavená naděje, nebo Tomáš Stejskal? Kolik cviček vysekla ve Svitu Šárka Gmiterková? Co všechno udělá Ve jménu cti Vít Schmarc? A kdo vykořisťuje pracovní sílu Aleše Stuchlého?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.