Pomsta je jediné řešení. Dává větší bomby do hlavy King Kong, Godzilla nebo opičí muž?

5. duben 2024

Aleš, Vítek a Tomáš zaplnili studio odérem steroidů, baktérií a ozónu. Připravili se tak na rozpravu nad tématem z nejzávažnějších: kdo je největší opičí muž? Vítek se pasoval na opičího krále a Tomáš na krále Konga. Fuj, byl tam smrad jako v Hongkongu.

„Když dojde na akci, je hodně násilná, hodně fyzická, nešetří se tam s bombama do hlavy,“ chválí Vítek herecký i režijní počin Deva Patela Opičí muž, inspirovaný legendou o opičákovi Hanumanovi, který chránil slabé a porobené před zlovůlí boháčů. „Dev Patel tomu dodává moderní novodobou patinu současné Indie. Hrdina přišel o matku a bolest si léčí s opičí maskou v kleci, kde se nechává mlátit za peníze,“ popisuje snímek plný bolesti a vzteku, který nicméně akcí šetří a naopak vyniká chytrou strukturou na téma pomsty. Aleš jen přizvukuje: „Můj sen.“ A vidí se uprostřed oktagonu, kde schytává nejtvrdší low-kicky i high-kicky.

„Zatímco dříve tvůrci ještě mísili přemrštěnou estetiku campu a braku s vážnějšími tématy, nyní už naplno přitakávají akčnímu bizáru,“ hodnotí Tomáš posun hollywoodské franšízy, která se snaží spojit neznámější monstra americké a japonské kinematografie. Godzilla x Kong: Nové impérium je naprostým protikladem zádumčivé loňské podívané Godzilla Minus One, v níž se Japonci vrátili k melodramatickým kořenům slavné ságy. „Je to na jednu stranu osvobozující a bláznivé, ale nemá to parametry třeba vrcholných Transformers Michaela Baye,“ vypráví Tomáš, jak se mu nakonec digitální barvičky lehce přejedly a srst prehistorických potvor z Dutozemě časem vypelichala.

Proč je Ládj Ly tentokrát Nežádoucí? Kdo je tady kapitán? Jakou bárku kormidloval Vítek s Geogem Clooneym? Jaká smršť fouká u Liptovské Mary? Má pes Gump raději prase, nebo Richarda Krajča? Miminka voní. Teenageři smrdí. Vědec už zase mění embrya. Nejstarší muž světa zemřel.

Spustit audio