Autor předlohy filmu Příchozí Ted Chiang vypráví o golemech i nahlížení do vlastní hlavy

14. duben 2021

Americký spisovatel s čínskými kořeny Ted Chiang je známý především jako autor předlohy filmu Příchozí. V povídkových sbírkách Příběhy vašeho života a Výdech se ale ukazuje jako autor ještě působivějších fantazií pohrávajících si s mýtem o golemovi, umělou inteligencí i paralelní realitou, kde lidé mohou nahlížet sami sobě do hlav.

Ted Chiang patří k výrazným osobnostem současné sci-fi, přestože své povídky píše hodně pomalu a rozvážně. Každá je ale díky tomu prudce originální a vybroušená. Spojuje se v nich zájem o fyziku a moderní technologie s metafyzickými a náboženskými spekulacemi.

Povídkové sbírky Teda Chianga Výdech a Příběhy vašeho života

Starší sbírka Příběhy vašeho života obsahuje příběhy z paralelních realit, kde si představuje, jak by vypadal život v Babylonské věži nebo ve světě, kde je možné pomocí slov oživovat golemy. Ve sbírce Výdech se zabývá spíš umělou inteligencí a technologiemi proměňujícími naše myšlení.

Více o spekulativní metafyzice, komunikaci s mimozemšťany a radostném pocitu z cizích světů si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.