Soudruh Gandalf a Hobit s utrženým sluchátkem. Adaptace Tolkiena vznikaly i na Východě

7. duben 2021

Zpráva o tom, že se na YouTube objevila domněle ztracená sovětská televizní adaptace Pána prstenů, oběhla svět. Hraných a animovaných adaptací Tolkiena z bývalého východního bloku je ale více. V jedné z nich má dokonce prsty i český výtvarník Adolf Born.

Ruský film Chraniteli (Strážci) podle Tolkienova Společenstva prstenu se v ruské televizi hrál jen jednou v roce 1991. Pak upadl do zapomnění, ze kterého se dostal teprve nedávno, kdy se kvalitní kopie objevila na YouTube.

Obzvlášť po dvacet let staré pečlivé adaptaci Pána prstenů od Petera Jacksona je sledování tohohle neumětelského klenotu obzvlášť perverzně zábavné. Film totiž vypadá jako československé televizní pohádky 80. let.

Chraniteli ale nejsou jediná východní adaptace Tolkiena. V roce 1985 vznikl například televizní Hobit, který vypadá velmi podobně. Pouhá šestiminutová ukázka zbyla z ruského pokusu adaptovat Hobita jako animaci na začátku 90. let. Už v roce 1966 ale československo-americký tým natočil dvanáctiminutový animák Hobit s ilustracemi Adolfa Borna.

Více o sovětské Středozemi soudruha Tolkiena si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio