Až mi bude 64. Vráskovací aplikace FaceApp odstartovala vtipy o stárnutí

5. srpen 2019
Fenomem

FaceApp je aplikace, která podle vaší současné fotky vygeneruje, jak budete vypadat ve stáří. Na trhu je už více než dva roky, ale teprve nedávno začala používat umělou inteligenci, která s obrázky pracuje velmi sofistikovaně, a tudíž výsledky vypadají docela přesvědčivě. Tuto mánii provází vlna memů, které ji vtipně komentují.

V druhém červencovém týdnu zveřejnil FaceApp update své aplikace a upravené portréty začaly na sociálních sítích zveřejňovat celebrity s hashtagem #AgeChallenge. Paradoxně se tato vlna šířila z Indie, kde aplikaci zpopularizovaly hollywoodské hvězdy. Brzy se k nim přidali i obyčejní uživatelé, a to po celém světě. Fotky starých lidí zaplavily Instagram, Twitter i Facebook a po nich následovaly memy, které si s „vráskovačem“ (jak se aplikaci někdy říká) vyhrály po svém.

Podle memů některé celebrity prostě nestárnou fotky Pharrella Williamse, Samuela L. Jacksona nebo tenisty Rogera Federera prohnané FaceAppem nevykázaly žádnou změnu. Tito pánové vypadají už dvacet let stejně a ještě dalších dvacet let budou. Při stárnutí je rozhodně místo i na černý humor – někteří uživatelé zveřejnili místo upravené fotky snímek hřbitova, urny nebo zombie. Americký prezident Donald Trump se podle FaceAppu ve stáří definitivně odhalí a stane se z něho… shnilá dýně. A stejná aplikace nám také ukáže, jak budou vypadat dnešní rappeři za třicet let. Skvěle staře a cool samozřejmě.

Ke slovu ale přichází i environmentální žal, třeba fotku ledního medvěda podle jednoho memu nahradila umělá inteligence prázdnou krajinou. V jednom povedeném memu sdílí lidé na internetu svoje fotky, zatímco globální oteplování se potutelně usmívá, protože moc dobře ví, že pro lidstvo žádná budoucnost neexistuje.

Aplikace, která vám přidá vrásky, je jen obdobou – nebo možná spíše opakem – baby filtru ze Snapchatu, který naopak dělal z dospělých lidí zpátky děti. Ten bavil internetové uživatele letos na jaře a ve stejnou dobu také lidé sdíleli výsledky tzv. gender swapu – prohození pohlaví. Filtr FaceAppu z vás udělal osoby opačného pohlaví a výsledky byly samozřejmě často hodně bizarní. Další filtr dovoluje přidávat tvářím úsměvy a internetoví uživatelé obdařili úsměvem třeba bustu mrtvého básníka z muzea.

Nelízejte tu zmrzlinu. Červencové velmi nehygienické memy

zmrzlina - mileniálové - generace y

Internetové výzvy už přemluvily lidi, aby udělali ledasco. Troufám si ale říct, že něco jako IceCreamChallenge tady ještě nebylo. Na jejím počátku bylo video, které v závěru června zveřejnila na Twitteru uživatelka Optimus Primal. V devět vteřin dlouhém klipu vyndala z regálu v obchodním domě zmrzlinu, otevřela ji, olízla ji nahoře a pak vrátila zpět do regálu.

Za popularitou těchto filtrů je pochopitelná touha vidět sebe sama v trochu jiném světle, případně ukázat světu, že se za své starší (mladší, genderově proměněné) já nestydím. Aplikace FaceApp je velmi populární, má ale jistá bezpečnostní rizika. Jejím použitím dáváte svolení, že ruská firma může s vaší fotkou i její vrásčitou verzí nakládat, jak se jí zlíbí, a to dokonce celé desítky let. Panika je asi zbytečná, firma nejspíše jen buduje zásobu obličejů z celého světa, kterými krmí svoji umělou inteligenci, a tak ji zdokonaluje. Navíc svoje fotky už stejným způsobem dáváme k dispozici sociálním sítím.

Co by si svět ale rozhodně měl z posedlosti „vráskovačem“ odnést, je poučení, že se o svoji budoucnost musíme starat. Jinak prostě žádná nebude. A je dobře, že nás na to memy upozorňují.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, kdo nestárne, kdo bude vypadat jako dýně nebo proč se směje mrtvý básník. A také to, co nás může FaceApp naučit o životním prostředí.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.