Baby Dee – wrestlingová zápasnice s harfou

18. říjen 2010

Poprvé ne jako část slavných Current 93, ale s vlastním repertoárem zavítá do Česka kabaret-popová zpěvačka, harfenistka a akordeonistka Baby Dee. Spolupracovnici Antony & The Johnsons, Sex Pistols nebo Marca Almonda doprovodí další brilantní hudebnice Little Annie. Profil Baby Dee připravil jako pozvánku na večírek, který proběhne v sobotu 30. října v pražské Malostranské besedě, do hudební redaktor Pavel Zelinka.

Už svým zjevem vzbuzuje Baby Dee respekt. Američanka, která původně vůbec neuvažovala o dráze hudebnice, se k muzice dostala skrze výtvarná studia, která pojala, na rozdíl od většiny spolužáků, multidisciplinárně a velmi živelně. Přesto ještě v pětatřiceti letech o ní na začátku devadesátých let věděl jen sbor katolického kostela v Bronxu, kterému dělala více jak dekádu uměleckou vedoucí. Vnitřním hlasům občas neporučíš, a tak následující dekádu se Baby Dee představila New Yorku jako cirkusácký hermafrodit s akordeonem přes rameno a Evropě zase jako člen Kamikaze Freak Show. Komediantské prostředí přinutilo do té doby plaché stvoření otrkat se před publikem, kromě klavíru ovládnout i další nástroje, z nichž nakonec nejvíce přilnula svérázné umělkyni k srdci harfa.

První deska, na které se Baby Dee výrazněji zapsala do povědomí posluchačů, bylo debutové album tehdy neznámého Antonyho Hegartyho, které otevřelo Američance dveře k anglické undergroundové smetánce. Stala se doprovodnou muzikantkou Davida Tibeta a jeho Current 93 a on jí na oplátku umožnil vydat tři sólová alba na svém labelu Durtro. Baby Dee se v rozhovorech opakovaně dušuje, že dar psát písničky dostala až v poslední desetiletce. Pokud je to pravda, tak chápu autorskou salvu z poslední doby. Její doménou jsou povětšinou intimní kompozice, které mají baladický nebo křehce kabaretní podtón. Navíc v tématech opisují zajímavé příběhy, které jsou stejně autenticky autobiografické jako uhrančivě melancholické. Baby Dee je muzikant ze staré školy a od prvního okamžiku to dokáže prodat nekašírovanou opravdovostí a fluidem, kterému se dá stěží odolat.

02165519.jpeg

Do dnešního dne vydala Baby Dee celkem pět dlouhohrajících desek. Stala se vyhledávanou spolupracovnicí nejen Antonyho Hegartyho a Current 93, ale i Marca Almonda, The Dresden Dolls, nebo dokonce Sex Pistols. V poslední době ji k sobě vábí i americká indie vrchnost v čele s Bonnie Prince Billym nebo Mattem Sweeneym. Její hřmotná postava a razantní klavírní hra ostře kontrastuje s něhou, kterou vkládá do svých jímavých zpovědí.

Baby Dee je prostě postava z jiné planety. Planety, která si nekupuje místo v televizních reklamních časech, ale zvláštním magnetismem přitahuje hudební fajnšmekry neředěnou originalitou podávanou dlaněmi plnými silných příběhů a emocí.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio