Baví mě objevovat architekturu, říká Ondřej, který ve čtrnácti letech založil průvodce Rare Places

9. březen 2021

Když založil online průvodce Rare Places, ještě ani neměl občanku. „Už od útlého věku mě bavilo něco tvořit, baví mě realizovat nějakou myšlenku,“ vysvětluje teď už patnáctiletý Ondřej Filgas v rozhovoru přes Zoom, který přerušila jeho máma, když mu vešla do pokoje. Kde se ve čtrnáctiletém klukovi bere zájem o architekturu?

Útulny, rozhledny i moderní kostely. Online průvodce Rare Places shromažďuje krásnou současnou architekturu z celého Česka. Kromě hezkých fotek a krátkých textů u každého místa najdeme mapu, abychom k netradiční stavbě mohli vyrazit. Sympatický projekt začal na Instagramu, nápadem čtrnáctiletého Ondřeje.

„Okolo roku 2018 se tady na kopci, v místě, kde bydlím, zrealizovala pozorovatelna Durch. Asi díky této stavbě jsem se začal o architekturu zajímat a objevovat ji,“ popisuje.

Důležitou součástí projektu jsou kromě samotné architektury také cesty k ní –⁠ procházky. „Líbí se mi zajít občas jen tak do přírody. Objevit nějakou rozhlednu nebo pozorovatelnu. Přečíst si knížku, pozorovat přírodu. To mě na tom baví,“ vysvětluje Ondřej.

Ondřej Filgas

Jak se podle Ondřeje Filgase pozná dobrá architektura? A jaký dal posluchačům výletní tip? Poslechněte si celý rozhovor se zakladatelem online průvodce Rare Places.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.