Bert & Friends: Jsme surrealistický mix Borise Viana, písní k táboráku, klasické hudby a karaoke

12. prosinec 2019

Čtyřčlenná kapela Bert and Friends právě dojela svoji tour k nově vydanému EP SUPR, růžové desce plné synťáků a silných refrénů. Pražská skupina s Albertem Romanuttim v čele zahrála před koncem tour tři tracky taky v našem studiu. Poslechněte si jejich Radio Wave Studio Session a následný rozhovor.

„Od každé kapely, která se mi libí, si vezmu něco, nějak to zaklíčí a potom jsem tím ovlivněnej,“ popisuje svoje inspirace hudebník, který má podle všeho dost oddělené světy hudby, kterou poslouchá, a té, kterou tvoří. „Hudbu moc neposlouchám. Moc nedělám to, že bych si v tramvaji pustil písničky. Spíš se koukám kolem sebe nebo si s někým píšu,“ směje se Albert. Definovat žánr jeho kapely je podle zpěváka zbytečné.

Bert & Friends

„V naší hudbě mě přitahuje zvuk marshmallownů. Objevil jsem surrealismus, přečetl jsem si Pěnu dní. Zjistil jsem, že něco takovýho už existuje, a chtěl jsem to dát do hudby. Pak třeba z vážné hudby máme tu snahu tvořit autonomní, originální dílo. Na druhou stranu mám rád hudbu od táboráku nebo karaoke,“ vyjmenovává Albert.

Co si Albert Romanutti bere do své tvorby z karaoke? Poslechněte si celý rozhovor i Radio Wave Studio Session Bert and Friends!

autor: vis

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.