Vystřelit z týpí až do vesmíru. Ve Startéru přistáli návštěvníci z Bert & Friends

18. listopad 2019

Klíčové slovo aktuálního kola hitparády neobjevených je SUPR. Jednak proto, že se tak jmenuje očekávaný dlouhohrající debut kapely Bert & Friends, a jednak proto, že stejně jako minulí hosté Viah i Albert, Jakub a David songy v hitparádě hlavně chválili.

Možná za to může i fakt, že jsou to od pohledu spokojení kluci. Venku mají čerstvě desku, na kterou spousta lidí čekalo už od dva roky starého singlu Plody moří. Ten vzal český internet útokem. Někoho nadchl excentrický humor a pózování frontmana Alberta Romanuttiho v kostýmu mořské panny nebo rozjařeného kapitána chorvatské výletní lodi. Někdo si Plody moří zamiloval proto, že virální klip doprovázel nakažlivě chytlavý track, který by oživil nejednu chorvatskou diskotéku. Další singl Lupanárium potvrdil, že Bert & Friends nechtějí servírovat přiblblý humor, ale že vytvářejí svébytný svět, ve kterém hrají hlavní roli bezprostřednost a sny. 

Tahle bezprostřednost se nakonec otiskla i do hodnocení tracků v hitparádě. Zejména Albert často oceňoval subtilní změny ve zvuku songů, nepatrné echo, nástup beatů. A tak jsme zase hlavně chválili. Velký úspěch sklidila novinka od dua SleepDrifter, elektronická instrumentálka SpaceCadet. Skvělá práce s prostorem a s dynamikou, kterou SleepDrifter měnili jen nenápadně, přesto dokázala dělat velké věci. Líbil se nám i zpěv Milana Samka, který se v tracku Olympian vzhlíží v Arctic Monkeys a dalších ostrovních kytarovkách. Samko má jako zpěvák velké charisma. Anglický text jsme sice nechytli, ale emoce za ním jo. A věřili jsme jim. Třetí novinka přišla od britsko-české kapely Secondhand Daylight. Leeds 89 mluví sama za sebe. Co se v britském městě v roce 1989 odehrálo? Těžko říct, ale soudě podle zpěvákovy nadšené deklamace „Leeds 89“ to muselo stát za to!

Snad jedna jediná písnička si u Bert & Friends vysloužila kritickou poznámku. Která? Poslechněte si poslední Startér, zahlasujte pro svého favorita a pošlete nám svůj track na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka