Best of 2015. Casablanca završuje nádherný 10. rok vysílání

28. prosinec 2015

Tři cesty kolem světa. Indiánské pow wow slavnosti, plavby v rozbouřených mořích, cesty na speciálních kolech, stopem, ve starém žigulíku i na traktoru. Přinášíme průřez nejlepšími zážitky z Casablanky v roce 2015. V lednu 2016 oslaví Casablanca 10. narozeniny!

Poslechněte si průřez nejvýraznějšími zážitky letošního roku, podívejte se zpětně na největší borce, pohodáře a mašíbly. Žádná zklamání se v roce 2015 nekonala – pokud je vaším nejoblíbenějším hostem z uplynulého roku někdo jiný, vůbec se nedivíme. Napište nám svoje best of na casablanca@rozhlas.cz.

Martin Doleček si na sólo plavbě kolem světa udělal kotvící pauzu na Novém Zélandu, aby mohl v Casablance popsat svoje největší a nejkrásnější zážitky z odvážné výpravy. Nejsou to nakonec ani vodopády, elektrická bouře, do které se dostal, ani setkání se žraloky a velrybami...

Vašek a Klára „Ashka“ Perlíkovi vzali svoje malé děti a vyrazili do Jižní Dakoty navštěvovat indiánské slavnosti pow wow a poznávat život původních Američanů. Prozradili nám mimo jiné to, jakou největší životní lekci od indiánů dostali. Do best of je vynesl mimo jiné fakt, že Casablanku netvoří jen extrémy a expedice kolem světa, ale především neopakovatelné zážitky a unikátní pohled na různá místa na světě, jehož tajemství se skrývá v osobitosti.

03334835.jpeg

Žanda Panda a Čalouník, dvojice, u jejíhož seznámení tak trochu byla i jedna starší Casablanca, vyrazili na cestu kolem světa. Kde je na takové cestě nejlevněji a kde nejdráž? Naprosto překvapivě utratili nejvíc peněz v Bolívii a Mexiku (a ne třeba v Japonsku), naopak levně vyšla – punkově pojatá – Havaj. (Havajským ostrovům jsme se pak v Casablance věnovali ještě samostatně, a to pro změnu s partou, která průvodce na ostrovy vyhrála v našem předvánočním soutěžním speciálu.)

Honza Žďánský se v březnu vrátil z poněkud extrémní cykloexpedice po zamrzlém Bajkalu. Cílem bylo přejet Bajkal z jihu na sever. Nedopadlo to. Po 10 dnech Honzu přímo na zamrzlém jezeře zastavily lehké seismické otřesy, při kterých se už loučil se životem. A to byly zkušenosti, o které se Žďána s námi v Casablance podělil. (Kdyby se vám zastoupení cyklistů ve výběru zdálo slabé, mrkněte ještě na český výkon Dana Polmana, přejezd jižní Ameriky Pavla Kadlíčka anebo aljašské Iditarod zážitky Pavla Richtra...)

03446989.jpeg

Mezi oblíbence Casablanky dnes už patří i Natálie a Michal Maděrovi. Seakajakáři, kteří už dřív obepluli jako první Češi celou Británii, tentokrát absolvovali drsné osmitýdenní pádlování na Vnějších Hebridách daleko od skotských břehů. Byli vězni počasí, pádlovali v „oknech“ slušného počasí mezi bouřemi, potkávali víc buřňáky než lidi a poznávali nástrahy moře i drsnou krásu ostrovů.

Albert Fikáček z Expedičního klubu ztroskotal se svým PET-flaškovým sólo katamaránem Vichr II u břehů Korsiky, ale nevzdává se a připravuje po pěti letech opakování své plavby ze severu Itálie k africkým břehům. Staví výrazně vylepšenou loď a na cestu se chce vydat s vícečlennou posádkou Vichru III. A to byl námět vysílání na začátku podzimu.

03472282.jpeg

Stopem kolem světa jel novinář a stopař Tomáš Poláček. Namířil si to přes celé Rusko do Magadanu, pak přes Kamčatku na Aljašku a Amerikou na jih až do „argentinského konce světa“ Ushuaii. To vše chtěl podle původního plánu zvládnout za 70 dní, což se ukázalo jako nemožné. I v prodloužené lhůtě to bylo pro Tomáše Poláčka psychicky hodně nadoraz.

V závěrečné třetině roku se nám sešlo hned několik výrazných motocest. Expedice Trabantem napříč kontinenty se po půl roce vrátila z cesty po Austrálii a jihovýchodní Asii. Dan Přibáň je dnes už známý autor celého konceptu cestování trabanty a takřka notorický návštěvník Casablanky – naším hostem za bezmála 10letou historii pořadu byl už 5x. Ve vysílání novou expedici označil za nejnáročnější výpravu, kterou na své etapové cestě kolem světa absolvoval.

03489723.jpeg

Srdce posluchačstva si získali i punkeři z týmu „Lada svetom“. Cestují „na žobráka“. 30 let stará Lada Žiguli přezdívaná Vasil vozí tým, jehož základ tvoří Matej Fabšík a Majo Grofčík (alias Fabo a Junior). Jak přijít o auto, ale pokračovat v cestě přesto neohroženě dál? Dozvíte se jedině od nich.

Herečka a cestovatelka Manon Ossevoort jela z Nizozemí přes Balkán a Afriku až na jižní pól. Cesta trvala přes 4 roky a celou dobu Manon cestovala na traktoru. Neuvěřitelné? V Casablance mluvila o tom, jak se traktorem cestuje po Sahaře a po Antarktidě. Best of ji nemohlo minout, i kdybychom najust chtěli do výběru vybrat jiného zahraničního hosta...

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.