Bílí kluci s kytarou jsou klišé. Britské kapele Fat White Family ale nic jiného nezbylo

2. květen 2019

Proč už dnes nevznikají kapely, které si něco doopravdy myslí, kolik drog je potřeba na jeden koncert a jak se do obrazu Fat White Family promítají okultní a folk-hororové inspirace? Jednu z nejvýraznějších britských desek letošního roku jsme v Komplexu probírali s hudebním publicistou Jakubem Peřinou z časopisu Full Moon.

„Na Fat White Family byl do téhle doby zajímavý hlavně ten mýtus,“ začal Jakub Peřina v Komplexu rovnou analyzovat. „Vypadali jako gang. Ale popravdě řečeno, ty předchozí desky nijak výjimečné nebyly. Člověk na nich vlastně nemohl mít nic rád.“ Podle Jakuba nikdo ani nečekal, že by najednou mohli vydat tak výraznou desku, jakou je aktuální Serfs Up!. „Myslím si, že je to jedna z nejlepších britských desek za posledních deset let. Fat White Family si moc dobře uvědomují, že být v dnešní době kapelou bílých kluků s kytarami je vlastně trapas. Jsou to ale v dobrém smyslu slova takoví idioti, že jim vlastně nic jiného nezbylo,“ dodává Jakub.

Podle Jakuba zní deska Serfs Up! jako album docela chytrých bílých třicátníků, kteří poslouchají různé žánry a nebojí se všechny svoje inspirace nabouchat do jedné nahrávky. „Je to, jako když posloucháš The Birthday Party, berlínské techno nebo acid house a pak to dáš dohromady. V orální historii newyorské scény nového milénia Meet Me In The Bathroom se píše, že Ezra Koenig z Vampire Weekend je dokonalý zástupce toho nového druhu skladatele, který má přístup k veškeré hudbě na světě a umí z ní těžit. Fat White Family jsou ale ještě o něco lepší,“ dodává Jakub.

Co má Sean Lennon společného s písněmi o pedofilii, proč je nejlepším průvodcem po britské hudbě seriál The Mighty Boosh a jak se Pete Doherty píchnul o ježka? Pusťte si celý Komplex.

Playlist:

Black Midi – Talking Heads (Rough Trade, 2019)
Fat White Family – Is It Raining In Your Mouth? (Trashmouth, 2014)
Fat White Family – Tastes Good With The Money (Domino, 2019)
Fat White Family – When I Leave (Domino, 2019)
International Teachers Of Pop – After Dark (self-released, 2019)
Insecure Men – Teenage Toy (Fat Possum Records, 2018)
The Moonlandingz – Sweet Saturn Mine (Transgressive Records, 2017)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.