Bílý hacker je jako bílý čaroděj –⁠ může pomoct dobru ve světě

7. září 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, uvítaly mladého hackera Zdeňka, který aktuálně pobývá v Brně.

Toho se vyptávaly na to, jak se běžný smrtelník dostane k hackerství. A zdá se, že tyto sklony měl Zdenda v rodině – už jeho táta dělal do počítačů a jeho syna to tuze zajímalo. A to až tak, že se tím nyní živí a ve volném čase hackuje like there is no tomorrow.

Zuzanu hlavně zajímalo, jestli jsou programátoři kvůli svému povolání osamělí a mají hemoroidy, ale tento její předsudek se nepotvrdil – Zdenda má pozadí v pořádku a osamělý není, protože má pejska a přítele.

Během hovoru se přišlo i na paralely IT světa a běžného života: když Zdeněk popisoval chyby v programování a to, že když je opraví, hned tím vytváří další sadu chyb, připomnělo to Ivance podstatu života. Zuzana pak popsala, jak se její webová stránka kdysi stala terčem pornohackerů, ale pak zjistila, že jen nezaplatila doménu a koupil ji někdo jiný.

Probralo se také, co je to hledání bugů, slova jako laláč, tread hunting, zdrojový kód, white hacker, malware, penetrační tester nebo zkratka KOPR. Buchty samozřejmě ještě zajímalo, jestli bývá jejich host někdy i offline. Odpovědí byly celkem uklidněny, takže se pomalu mohlo jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že umět se nabourat na sousedovic wifinu se může vyplatit.

Spustit audio