Block City: Budoucnost ve standardizovaných blocích

8. únor 2012

Jak může vypadat skloubení sídlišť ze 70. a 80. let s moderním individuálním „Designer City“? Na tuto otázku odpovídají architekti z celého světa konkrétními modely, které jsou k vidění na výstavě Block City.

S kurátorkou Klárou Pučerovou jsme mluvili o možnostech standardizované městské architektury budoucnosti, prezentované v Galerii Jaroslava Fragnera. Kromě výstavy Block City jsme zvali i na Green Architecture II. do NTK. S profesorem Janem Tywoniakem jsme se zaměřili na nízkoenergetické a pasivní domy.


Výstava Block City v GJF vychází z patnáctiletého výzkumu holandského architekta Barta Goldhoorna. Goldhoorn dostal možnost svou koncepci vyzkoušet v novém městě pro 40 000 obyvatel jižně od Moskvy. Je pravděpodobné, že jeden ze 4 masterplánů vystavených v GJF bude v Rusku skutečně realizován. Výstava v NTK představuje ekologicky šetrné stavby realizované v různých zemích světa. Druhá část projektu Green Architecture má poukázat na to, že ohleduplné stavby mohou být velmi estetické. Přesvědčit se o tom můžete mimo jiné i na přednášce Form & Energy, na které Adolph Stiller a Peter Riepl představí rakouskou zelenou architekturu.

02552242.jpeg

Více informací o výstavách a doprovodném programu hledejte na www.gjf.cz.

Spustit audio