Borjana Dodova píše pod vlivem racionálního LSD

9. červenec 2014
Liberatura

Zdá se vám, že kombinace matematiky a scénáristiky nemůže jít dohromady? Může. Potvrdí vám to Borjana Dodova, začínající autorka, absolventka FAMU a Matematicko-fyzikální fakulty UK, která čerstvě vydala sbírku povídek Inverzní kyvadlo v nakladatelství Revolver Revue.

„Lidé o tom hodně mluví – jak je to s tou matematikou a s vyprávěním? Jak to jde dohromady? Vždycky uvádím příklad Lewise Carrola, který v přesnosti dosáhl surreálné situace. Scénáristika a matematika, to je snaha o přesnou fantazii, takové racionální LSD,“ vysvětluje Borjana Dodova, která se čerstvě vrátila ze Spojených států, kde získala Fullbrightovo stipendium. Věnovala se narativním aspektům za studené války.

Inverzní kyvadlo přitom s atomovými hrozbami má málo společného. Ústředním tématem tří povídek jsou ženy a peripetie jejich vztahů. Svědectví o nich podává odměřený vypravěč: „Třetí osoba byla důležitá. Není to vnitřní hlas, ale přitom si myslím, že to do jisté míry vnitřní hlas může být. Souvisí to asi i s tím, že mám ráda věci přesně napsané.“

Poslechněte si poslední Liberaturu, dozvíte se mimo jiné i o kosmonautech, o tom, jak široký výběr zájmů má Borjana Dodova nebo čím je fascinující Washington DC. Hlavně ale zjistíte, jak vůbec funguje inverzní kyvadlo. Zapínejte přehrávač!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.