Bourání s Jurášem Lasovským: Na Vltavě by mohly plout multifunkční pontony místo nehybných lodí

13. srpen 2018

„Kodaň se mi líbí hlavně kvůli kolům a využívání veřejného prostoru. V létě a na jaře je to jako venkovní obývák – lidé se setkávají venku a posedávají na ulicích,“ říká Juráš Lasovský, architekt, který pracuje v ateliéru v Dánsku, spolu se zbytkem týmu ale navrhuje budovy po celém světě. Na kole se podle něj v Kodani jezdí skvěle, v Praze by se prý dalo jezdit stejně dobře.

Juráš Lasovský pracuje v architektonické firmě 3XN v Kodani. Než se do ateliéru dostal, prošel jako stážista mnoha firmami a projekty po celé Evropě. „Mojí náplní práce jsou soutěže. Dělám návrhy pro architektonické soutěže. V týmu jsou většinou na začátku 3 nebo 4 lidi, všichni skicujeme ve 3D. Většinou máme tak měsíc a půl na projekt,“ popisuje svou práci Juráš Lasovský. Před svým působením v Dánsku byl Juráš Lasovský na stáži v holandské The Why Factory. „Projekty jsou tam většinou jako z jiného světa. Pracoval jsem na projektu pětiminutové město. Testovalo se určité milionové město a hlavním faktorem byla rychlost – dostat se z bodu A do bodu B třeba za 5 minut. Testovali jsme tedy různé dopravní prostředky, jako třeba Formuli 1, jízdu na kole, velblouda a tak dále. Zpětně to určuje urbánní strukturu a to, jak město vypadá.“

Rozhovor Adama Gebriana s architektem Jurášem Lasovským jsme v pořadu Bourání vysílali 2. 1. 2017.

Před The Why Factory byl Juráš Lasovský na stáži ve slavné MVRDV architekta Winyho Maase. První projekt bylo komiksové muzeum v Číně, později MVRDV spolupracovala právě s The Why Factory na projektu Vertical Village ve městech východní Asie. „Bylo to o tom, udělat protiklad uniformním domům a mrakodrapům v Asii. Vertical Village měla přinést diverzitu – lidé si měli navrhovat jednotky urbánního bloku města sami,“ říká Lasovský.

Současná práce v ateliéru 3XN je pro Lasovského další zkušeností a dalším prostorem k růstu. „Stále se učíme jeden od druhého,“ říká. Tým, ve kterém pracuje, tvoří asi 100 lidí z nejrůznějších zemí. „Kolektiv lidí ze všech koutů světa a to nahlížení na každý projekt mě na tom moc baví a nedokážu si představit, že bych navrhoval něco sám.“ V Kodani si nejvíc užívá život na kolech. „Praha má typografii jinou než Kodaň. Tam sice není tolik kopců, ale často jízdu na kolech znesnadňuje vítr a špatné počasí. Tento život na kole by tedy byl možný úplně stejně v Praze, jako tam. Závisí to na mnoha faktorech – veřejné dopravě a třeba počtu aut. Kodaň to poměrně radikálně omezuje,“ říká architekt.

Projekt Vertical Village.  „Bylo to o tom, udělat protiklad uniformním domům a mrakodrapům v Asii. Vertical Village měla přinést diverzitu – lidé si měli navrhovat jednotky urbánního bloku města sami,“ říká Lasovský

Prahou se Lasovský zabýval už ve své diplomové práci, kdy navrhoval most přes Vltavu. Účastnil se také soutěže Archipu a projektu reSITE, která hledala nové využití pražské řeky. Když se soutěž vypsala, rozhodl se přihlásit i proto, že sám žije nedaleko Palackého náměstí a Vltavu má rád. „Chtěl jsem vymyslet nějakou typologii vodního nábytku, který by se pohyboval po řece a zároveň by měl nějakou funkci, třeba tribuna. Tyhle části by se daly seskupovat dohromady a aktivovat život okolo a na řece, například vytvořením plochy pro bruslení,“ říká Lasovský. U náplavky ho nejvíce zlobí nefunkční lodě, které stojí u břehu a fungují jako restaurace. „Měl jsem pocit, že by se ty objekty měly pohybovat a že by měly rotovat. Takhle ty lodi vlastně brání ve výhledu,“ říká. Tento projekt nazval Prague Activators k oživení a aktivací řeky. Plovoucí objekty vhodné k sezení, ale třeba i ke koncertům, by se pohybovaly po řece skrze Prahu a obohacovaly by tak život na Vltavě a kolem ní.

Jaké další nápady pro Prahu má architekt Juráš Lasovský? Poslechněte si celé Bourání.

autoři: Adam Gebrian , Magdaléna Fajtová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.