Bourání s Karolínou Vránkovou

16. listopad 2010

Do 68. dílu Bourání jsem si pozval novinářku Karolínu Vránkovou.

Povídat si budeme o vztahu architektury a médií. Zda se o architektuře píše málo, nebo naopak příliš. O její doktorské práci a o fenoménu bydlení vůbec. O práci novinářky. O rozdílech mezi psaním a mluvením. A jako vždy o plánech a ambicích.

Karolína Vránková
Novinářka. Píše o bydlení, architektuře, designu a stylu od roku 2002, nejdřív v časopise Týden, poslední tři roky v Respektu, kde má na starosti rubriku Trendy. Loni strávila deset měsíců v Berlíně, kde začala psát doktorskou práci ze sociologie bydlení.

Název (vypůjčený z reklamy na Gambrinus) zní „S chutí spolu“ a tématem je sdílení při bydlení mezi lidmi, kteří spolu nejsou příbuzní: jak se rozvolňuje a zmenšuje průměrná rodina a jak stárne populace, týká se to stále více lidí.

Ve volném čase se zabývá architekturou v praxi a neustále přestavuje rodinný dům.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.