Bourání s Luďkem Rýznerem

27. únor 2013

Hostem 130. dílu Bourání byl architekt Luděk Rýzner, vedoucí vlastního atelieru OK Plan.

Luděk Rýzner jako jeden z mála výborných českých architektů dlouhodobě působí na malém městě, a to konkrétně v Humpolci, ve kterém realizoval řadu svých staveb, včetně domu pro sebe a svoji rodinu – tzv. plecháč. Mluvili jsme o výhodách a nevýhodách tohoto rozhodnutí. Pochopitelně došlo na diskusi nad jednotlivými realizacemi a tradičně jsme skončili u plánů a ambicí.

Luděk Rýzner (*1969)
studium – střední škola SPŠ stavební, Havlíčkův Brod, ČVUT v Praze – Modul architektury. Praxe – Atelier Penta, v.o.s., v Jihlavě,
1997: zahájení činnosti OK PLAN architects
1998: osvědčení o autorizaci, člen České komory architektů

Definice fitmy OK plan z jejich webu:
O FIRMĚ: OK PLAN s.r.o. zahájil svou činnost 1.května 1999. Specializujeme se na komplexní poskytování služeb našim klientům v oblasti architektury, urbanismu a designu.
MOTTO SPOLEČNOSTI - vnitřní filozofie: Provádění a příprava stále náročnějších projekčních celků, trvalý růst a stabilita firmy. Toto vše uskutečňujeme s vysoce profesionálním kolektivem mladých lidí, v kvalitním zázemí společnosti, při dodržování zvýšené úrovně komunikace se zákazníkem, dokonalou jakostí projektů, s úzkou návazností na finální realizaci. Investujeme pouze do schopných lidí, kteří neprodukují problémy, ale prokazatelné výsledky. Budujeme atmosféru, kde lidé pouze nemusejí, ale chtějí.
MINIMALISMUS JAKO PRINCIP /MÉŇE JE VÍCE/: Náš projev, kompozice projeků a realizací se vyznačuje sevřeností, kompaktností s minimálním výběrem různorodých materiálů, s velkým důrazem na detail. Jedná se o zkratku, kterou každý nemusí pochopit a chápe. Ten, kdo si na tento princip pohledu zvykne, tomu připadá toto velice konkrétní. Není nutné vrstvit na sebe kvalitní materiály, které mají potenciál zastávat více rovnocenných funkcí a my je omezujeme pouze na některé z nich, jako je nosnost, pohledový design, bezúdržbovost, odolnost vůči oděru atd. V překombinovaném světě je nutné očistit věci, předměty, architekturu, design až na samou holou podstatu. Takto obnažená konstrukce působí v plném svém rozsahu přirozeně a krásně.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.