Bourání s Pavlem Hniličkou

22. září 2009

V 31. díle Bourání vystoupil architekt Pavel Hnilička, spolumajitel kanceláře hcA - neboli Hnilička & Císler architekti. Bavili jsme se o postgraduálním studiu na ETH Zurich. O architektu Dietmaru Eberlem a následné spolupráci.

O vlastním pedagogickém působení na ČVUT. O napsání knihy Sídelní kaše a o tom, jak dodnes ovlivňuje jeho přístup k architektuře. Proč se výrazněji zlepšuje kvalita jednotlivých staveb, ale celku mnohem pomaleji. O principech regulačních plánů. O aktivitách spojených s architekturou a urbanismem a jako vždy o plánech a ambicích.

Pavel Hnilička (*1975 v Praze)
Studoval na FA ČVUT v letech 1993 - 2000 u Prof. Ladislava Lábuse a u Prof. Aleny Šrámkové. V roce 2002 - 2003 absolvoval postgraduální studium na ETH Zürich u Prof. Dietmara Eberleho.

Pracoval v atelieru 4DS v letech 1998 - 1999 a v atelieru Prof. Pavla Zvěřiny v letech 1999 - 2002. Od roku vede 2003 samostatný atelier v Praze a spolupracuje s atelierem Baumschlager Eberle na projektech pro Prahu. V roce 2006 zakládá sdružení Hnilička Císler Architekti.

V roce 2005 vydal v nakladatelství ERA 21 knihu "Sídelní kaše - Otázky k suburbánní výstavbě rodinných domů". Od roku 2007 externě vyučuje na FA ČVUT na ústavu urbanismu.

Související odkaz:
www.hca.cz

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.